Циклонът Хелмо ще вилнее с поне 100 км/ч днес. Това

...
Циклонът Хелмо ще вилнее с поне 100 км/ч днес. Това
Коментари Харесай

Синоптик направи коментар на рядко природно явление по нашите земи

Циклонът Хелмо ще вилнее с най-малко 100 км/ч през днешния ден. Това заяви климатологът Симеон Матев, представен от " Телеграф “.

Той добави, че циклоналният ураган идва от Северна Италия, минава през Унгария и отпътува през Румъния към Украйна. 

Преди обед в събота в Западна България имаше условия за пориви напразно, който бе с южна посока, само че се спусна по северните скатове на Западния Предбалкан и Витоша. 

Матев разясни, че пориви напразно ще има в южните квартали на града, цялата Витошка яка – от Бояна до Симеоново.

" Проблемът на този вятър не е самата скорост, тя може да доближи и над 100 км/ч. Проблемът е, че той е стремителен, т.е. относително безшумно, без вятър и без кой знае какво предизвестие се спуска като фурия по скатовете на планината и за неукрепени предмети и по-нестабилни постройки е по-опасно, в сравнение с в случай че духа непрекъснат вятър с висока скорост “, изясни Матев и добави, че мощен вятър ще има още в " Княжево “, " Красно село “, " Бели брези “ и най-често стига до " Младост “.

По думите му рядко пробива към центъра и на север. Той увери, че вятърът няма да провокира вреди като в Исперихско и Силистренско, където вихърът отнесе покриви, тъй като там е вилнял смерч, до момента в който това, което се чака в събота, е фион. Според него не е изключено да паднат сухи клони и дървета, само че е малко евентуално. 

На изток

В почивния ден са вероятни и гръмотевични стихии, само че те се очакват следобед в източната част – Централна и Североизточна България. " По време на всяка една такава стихия също има краткотрайно увеличаване напразно до рискови скорости, въпреки и да е друг от фиона, още веднъж е допустимо да нанесе повреди “, разяснява климатологът, като акцентира, че не чака да има наводнения. 

Неделя

В последния почивен ден ситуацията се успокоява, защото циклонът отива към Украйна. " Ние попадаме в тилната му част. Ще духа вятър, ще захладнее, само че ще имаме и краткотрайно скъсване на облаците, ще имаме и слънчеви моменти “, разяснява той.

Матев разясни още, че преди 20 ноември сняг не се чака да вали в равнините, макар че има тънка завивка по високите елементи на планините.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР