ЦИК, заедно с ГРАО, МВР и правосъдното министерство ще извършат

...
ЦИК, заедно с ГРАО, МВР и правосъдното министерство ще извършат
Коментари Харесай

ЦИК: 3606 вида бюлетини ще има на кметските избори през октомври

ЦИК, дружно с ГРАО, Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство ще извършат инспекция на всички претенденти за локалните избори дали дават отговор на изискванията да бъдат избирани.

Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия Росица Матева. Тази инспекция би трябвало да е подготвена до 17 часа на 28 септември. " Сроковете са къси, с цел да може при установени пропуски и нарушавания да се отстранят. Ако дотогава има и претенденти за общински съветници, които са се отказали, партиите и обединенията ще могат да предложат нови кандидатури, само че единствено до този период ", акцентира Матева.

Вече е издадена и публичната поръчка за доставка на хартиените бюлетини и за хартията за машините. За изборите ще бъдат напечатани 3606 типа бюлетини - 265 типа за общински съветници, същия брой за кметове за общини, 35 типа бюлетини за кмет на регион и 3041 за кметове на кметства. " 21 млн. е прогнозния брой на хартиените бюлетини, които ще чакат гласоподавателите пред урните ", добави тя.

Около 9,1 млн. лв. е прогнозната стойност на публичната поръчка, прибавиха от изборната комисия.

На 27 септември ще бъде изтеглен и жребия за номерата на бюлетините на партиите и обединенията за присъединяване в локалните избори.

От ЦИК подсетиха, че в петък стартира предизборната акция за Местни избори 2023. " Призоваваме всички да организират толерантна акция по отношение на Изборния кодекс и да показват своите визии по метод, по който няма да докара да бъдат глобени ", моли Росица Матева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР