ЦИК определи сроковете за отпечатването на изборните книжаРазписката от машина

...
ЦИК определи сроковете за отпечатването на изборните книжаРазписката от машина
Коментари Харесай

Гласуваме със 7 млн. бюлетини и 2 млн. метра ролки за машините

ЦИК дефинира периодите за отпечатването на изборните бумаги
Разписката от машина с валидност над 5 година

Общо 7 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за предварителните парламентарни избори на 2 април, а за машините за гласоподаване ще има общо към 2 млн. метра ролки. ЦИК откри процедурата за направата на бюлетините и ролките за вота, като в решението си от Комисията напомнят, че по условието на Изборния кодекс хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на Българската национална банка, която при нужда може да употребява други профилирани печатници. За машините за гласоподаване също се употребява профилираната хартия с спомагателни отбрани от печатницата на Българска народна банка.

Прогнозното количество на ролките със профилираната хартия за печатане на бюлетини от машинно гласоподаване за производство на изборите за народни представители на 2 април 2023 година е 25 000 ролки. Всяка ролка е с авансово заложени параметри, като дължината є е към 80 метра, а читаемостта на отпечатания резултат би трябвало да устоя 5 и повече години.

Хартиените бюлетини ще бъдат подредени в кочан по 100 бюлетини, като ще имаме 31 типа за всеки избирателен регион и един тип хартиена бюлетина за секциите в чужбина. Първо ще бъдат подготвени бюлетините и ролките, нужни за гласуването отвън страната като от ЦИК са сложили период до 12 март. До 28 март хартиените бюлетини би трябвало да са разполагаем в регионалните администрации, а последните 5000 бройки ролки за изборите би трябвало да са налични на 30 март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР