ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички

...
ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: В страната няма да се гласува с машини

ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички ОИК и в страната няма да се гласоподава с машини. ЦИК не е дала позволение машините да напущат склада. Как са напуснали склада и каква е повода да тръгнат из страната би трябвало да отговори министърът на вътрешните работи. Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Единствено ЦИК може да даде позволение машините да изоставен складовете. „ Ние нощес след съвещанието установихме от репортажите по малкия екран, че машините са напуснали склада без решението на ЦИК и неотложно дадохме инструкции на жандармерията, които охраняват склада, и на Министерство на вътрешните работи машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан ", изясни Матева.

Всички машини би трябвало да бъдат върнати в склада, посочи Матева.

Решението е взето след съществено разискване на наличната информация. „ Когато ДАНС, която дава отговор за националната сигурност в страната, даде такава сериозна информация, обвързвана с изборния развой, ние обсъдихме данните, които се съдържаха в тази информация, по-късно присъствахме на среща при ръководителя на Народното събрание с представители на парламентарните групи, с министъра на електронното ръководство, където тази информация беше доказана. Министърът на електронното ръководство съобщи, че няма да подпише решението за засвидетелствуване на сходството. Заяви, че заместник-министърът е дал пред него писмени пояснения, които удостоверяват информацията в справката на ДАНС.

Тя изясни, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов не е снимал хеш код. „ В МЕУ, в предпазена среда, се организира доверено създаване на изходния код. Тогава беше основан и хеш кодът, който беше оповестен на Facebook страницата на МЕУ. Този код е обществен. В понеделник, още веднъж в предпазена среда, беше възложен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушаване на всички правила, зам.-министърът е направил дейности, които дават съображение да не сме сигурни какъв програмен продукт е конфигуриран на машините ", посочи Матева.

Росица Матева уточни обаче, че не може да оповести съответните дейности на Стойнов. „ Информацията, която получихме от ДАНС, е много притеснителна и даде съображение на ЦИК да вземе решението да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини ", безапелационна бе тя.

Тя разяснява и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева разгласи решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

„ Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни бумаги, които не са променени или анулирани ", сподели председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

„ ОИК-София не е вземала решение, че ще се реализира машинно гласоподаване, защото комисията не предава на СИК машини за гласоподаване. Те се предават от компанията, която ги поддържа „ Сиела Норма ". В София ще има машинно гласоподаване, в случай че компанията съобщи на СИК машините за гласоподаване ", сподели Витанова.

Матева разяснява, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласоподаване.

„ София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да премисли решението през днешния ден ", безапелационна бе Матева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР