Цигуларят Пинкас Цукерман, един от най-забележителните съвременни класически музиканти, носител

...
Цигуларят Пинкас Цукерман, един от най-забележителните съвременни класически музиканти, носител
Коментари Харесай

Пинкас Цукерман с концерт в Дома на културата


Цигуларят Пинкас Цукерман, един от най-забележителните модерни типичен музиканти, притежател на влиятелната премия „ Медал за изкуства “, връчена му от президента Роналд Рейгън и на премията за артистични достижения „ Исак Щерн “ ще гостува  за първи път в Пловдив   на 29 октомври от 19:00 ч. в Дома на културата „ Борис Христов “.

Прочутият реализатор, който свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „ Душкин “ от 1742 г ., ще бъде солист и диригент в стилна моцартова стратегия с Оркестъра на Класик ФМ радио. В нея са включени обичани шедьоври на великия Волфганг Амадеус Моцарт – Увертюра към операта „ Сватбата на Фигаро “, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40 в сол минор.

Изумителната кариера на Пинкас Цукерман обгръща над пет десетилетия. Виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен реализатор и възпитател, той провокира възхищението на публиката и рецензията с безупречното си музикално майсторство, експресивен лиризъм и неповторима хубост на тона. Обширната му дискография от над 100 албума е оценена с многочислени награди, измежду които две оценки „ Грами “ и 21 номинации.

Събитието е в границите на „ Европейски музикален фестивал “ и е част от юбилейния 20-ти сезон на оркестъра. Реализира се от „ Кантус Фирмус “ с финансовата поддръжка на Община Пловдив като част от Културния календар на града и на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант’21 “.

Това е четвъртото посещение на Пинкас Цукерман в България по покана на „ Кантус Фирмус “ (2006, 2008, 2014, 2022), само че в този момент за първи път и пловдивските меломани ще могат да чуят онлайн великия музикант. Ден преди гостуването в Пловдив музикантите ще се показват и в столичната зала „ България “, където проявата от „ Европейски музикален фестивал “ се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община и Министерство на културата.

Билети за изключителния концерт може да намерите в Билетната каса пред община Пловдив, в Туристическия информативен център на Римския стадион, на касата на Античен спектакъл, както и онлайн на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цената е от 30 до 60 лева



            Пинкас Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и в началото учи в Музикалната академия „ Самуел Рубин “. През 1962 година, по време на посещаване в Израел, геният му е видян от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в Съединени американски щати, където постъпва във Висшето музикално учебно заведение „ Джулиард “ и става възпитаник на Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва  премията „ Левентрит “, взаимно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи са осъществени през 1969 година с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те слагат началото на сполучливата му звукозаписна кариера.

През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с  Английския камерен оркестър. През 80-те години той става музикален шеф на Камерния оркестър „ Сейнт Пол “, а от 1999 до 2015 година управлява оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.

Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава доста сила и на преподавателската работа. Той е ръководител на специфична изпълнителска стратегия в Музикалното учебно заведение на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни просветителни институции във Англия, Израел, Китай, Канада и други Негови бивши възпитаници са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.  През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се причислява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен началник и основен учебен консултант за идващите два сезона.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР