Цифровите клонинги и Vocaloids може да са популярни в Япония. Навсякъде другаде може да се изгубят в превода

...
Казутака Йонекура мечтае за свят, в който всеки ще има
Коментари Харесай

Казутака Йонекура мечтае за свят, в който всеки ще има свой собствен цифров „клонинг“, онлайн аватар, който се актуализира в реално време с информация за вкусовете и навиците на човека

От ЮРИ КАГЕЯМА Associated Press, 22 август 2023 г., 21:03 ч. Японци — нацията, която е дала на света покемони, караоке, Hello Kitty и емотикони — цифровият клонинг е приятелски настроен като герой от анимация .

Но Йонекура признава, че културите са различни и че западняците може да не харесват толкова идеята за дигитален клонинг.

„Не мога да ви кажа колко пъти са ме питали: Защо трябва да е личен клонинг, а не просто дигитален агент?“ — каза той с нотка на раздразнение в гласа си.

Компанията на Yonekura е привлякла предимно вътрешни инвестиции от над 6 милиарда йени (40 милиона долара), включително фондове за рисков капитал, управлявани от големи японски банки, като същевременно изгражда отношения на сътрудничество с академичните среди, включително Университета на Южна Калифорния и Токийския университет.

Но широкомащабното производство на дигитални двойници е далеч – засега компанията предлага по-достъпен софтуер за гласово разпознаване и технология за виртуален асистент.

Мат Алт, който е съосновател на AltJapan Co., компания, която произвежда англоезични версии на популярни японски видеоигри и който е написал книги за Япония, включително “ Чисто изобретение: Как Япония направи модерния свят“, казва, че идеята за цифров клонинг има повече смисъл от културна гледна точка в Япония.

Нинджите, известните феодални японски воини под прикритие, са били известни с техниките „буншин-джуцу“ за създаване на илюзията за двойник или помощник в битка, за да объркат противника . Идеята за буншин-джуцу е възприета и е често срещана в съвременните японски видеоигри и манга комикси и графични романи.

„Кой не би искал ръка за помощ от някой, който го разбира отблизо?“ Алт каза, но добави, че на Запад идеята за съществуващ двойник е „по-плашеща“. например, или дори метлите, които се размножават като вирус във „Фантазията“ на Дисни“, каза той. успешна като продуцентска компания за компютъризирана музика за анимация, манга, филми, виртуална реалност и игри, която използва така наречените изпълнители на Vocaloid. Синтезираните певци или музикални актове, известни като Vocaloid, често се съчетават с герои в стил аниме или манга. < /p>

Подобно на цифровия клонинг на Yonekura, Vocaloids са пример за японска технология, която използва компютърен софтуер за дублиране на човешки черти или подобие.

Сред хитовете на INCS toenter е „Melt“, създаден на един работен плот през 2007 г. и изпълнен от група, наречена Supercell, който е пуснат 23 милиона пъти в YouTube.

По-скорошен хит е „Kawaikute gomen“, което означава „Съжалявам, че бях толкова сладък“, от HoneyWorks, vocaloid звено. Друга е Ив, която изпълнява тематичната песен от мегахитовия анимационен сериал „Jujutsu Kaisen“ и има 4,6 милиона абонати в канала си в YouTube.

Някои се чудят дали цифровите клонинги или Vocaloids могат да станат популярни извън Япония. Дигитален асистент и гласов софтуер, както и компютъризирана музика съществуват на Запад, но те не са клонинги или Vocaloids.

Ю Тамура, главен изпълнителен директор и основател на INCS toenter, казва, че е насърчен от нарастващата световна популярност на японската анимация и манга, но едно нещо, за което трябва да внимавате, е "синдром на Галапагос".

Терминът, отнасящ се до изолираните тихоокеански острови, където животните са еволюирали по уникален начин, се използва широко в Япония, за да опише как някои японски продукти, макар и успешни у дома, се провалят за превод в чужбина.

Потребителите в чужбина могат да го видят като странно или прекалено сладко, с изключение на японофилите, каза Тамура.

„Те просто няма да го получат“, каза той.

___

Юри Кагеяма е в Twitter https://twitter.com/yurikageyama

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР