Цифрата 8 за първи път се появя в SUV гамата

...
Цифрата 8 за първи път се появя в SUV гамата
Коментари Харесай

Луксозен и помпозен

Цифрата 8 за първи път се появя в SUV гамата на Audi в новия модел Q8. Той съчетава техниката на най-големия SUV на марката Q7 с луксозната атмосфера на най-голямата лимузина A8. В този автомобил се комбинира най-хубавото от два свята – елегантността на първокласното купе с четири порти и функционалността на огромния SUV. Бъдещите притежатели на Q8 ще имат разполагаем необятен интериор с една от най-големите пътнически кабинив сегмента, както и последните разработки на Audi в областта на ръководство, комфорт, сигурност и забавление. Най-нетърпеливите автомобилни ценители у нас към този момент имаха опцията да се срещнат от близко с Q8 на ефектната му премиера в София.

 audi_q8_2018_2

С дължина 4,99 м новото Audi Q8 е с 6 см по-късо от Q7, само че е с близо 3 см по-широко. Снижавашата се линия на покрива в стила на спортните купета придават по-атлетичен контур на автомобила и той наподобява доста по-нисък от Q7. Мускулестата фигура прилича на спринтьор, който е подготвен да се изстреля напред от стартовата линия. Внушителната предна част, късите надвеси, високите колела и огромният луфт от 25 см допълват чувството за неподправена мощност и динамичност.

 ampnet_photo_20180618_150304

С дълго междуосие от близо три метра Audi Q8 настанява удобно петима пасажери, които ще имат повече интериорно пространство спрямо другите премиум SUV купета. Предните седалки се оферират в четири разнообразни осъществявания, в това число в състезателен S вид и самостоятелни контурни седалки – серийно с вентилация. Допълнително може да се поръча масажна функционалност. Багажникът с електрическа врата побира 605 л, като вместимостта се усилва до 1755 л при прегъване на задните облегалки. Електрическата щора се прибира автоматизирано по релсите при отваряне на вратата и още веднъж се разпростира при затварянето.

 ampnet_photo_20180618_150310

Страничните порти на Q8 са без рамки на прозорците в духа на спортните купета. Фаровете светят с LED технология, като при високотехнологичните матрични LED светлини всеки фар се състои от 24 светодиодни сегмента. Дневите LED светлини имат графика с тримерен дизайн, какъвто се демонстрира за първи път в Audi. Те се състоят от 7 къси и 2 по-дълги сегмента в края на фаровете за ударение върху широчината на автомобила. Подобно е оформлението и на задните светлини с 12 сегмента, свързни с присъщата светлинна лента по широчината на колата. Динамичните мигачи също са доста ефектни освен по време на придвижване, само че и при отключване и заключване.

 ampnet_photo_20180618_150306

При пазарния си старт Audi Q8 се предлага във вид 50 TDI с трилитров дизелов мотор V6 с мощ 286 к.с. и въртящ миг 600 Нм, като заводският разход на гориво е 6,6 – 6,8 л. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 6,3 секунди, а оптималната скорост е 245 км/ч. Трансмисията е 8-степенна автоматизирана. В началото на идната година моделната гама ще бъде допълнена с дизеловата моторизация 45 TDI с 231 к.с. и бензиновата 55 TFSI с 340 к.с. Основната електрическа мрежа на борда е 48-волтова и е подкрепена с литиево-йонна батерия с потенциал 10 амперчаса и ремъчен стартер-алтернатор. Благодарение на нейната работа автомобилът може да се движи при скорости от 55 до 160 км/ч по инерция с изцяло изключен мотор, който се започва автоматизирано при нужда, без пасажерите да усетят. При понижаване на скоростта силата се рекуперира и съхранява в батерията.

 Audi Q8

Водачът контролира пътния луфт

Благодарение на прилаганите леки материали тежестта на Audi Q8 е свалено до ниски за сегмента стойности – 2145 кг за дизеловия вид 50 TDI. Постоянното задвижване на четирите колела с машинален централен диференциал разпределя въртящия миг в съответствие 40:60 сред предния и задния мост. При нужда по-голям въртящ миг се трансферира автоматизирано и мигтовено към тази ос, която има по-слабо сцепление.

 Audi Q8

В серийното съоръжение джантите са 19-инчови, а могат да бъдат поръчани и с размер до 22 инча. Предните спирачки са с закрепени 6-бутални апарати от алуминий. Купувачите имат своята дума при избора на окачване. При пневматичното лидерът може да трансформира височината на автомобила и да контролира култура в диапазон от 9 см. За по-голяма маневреност и непоклатимост задните колела са завиващи.

Седем режима на придвижване

Всички функционалности за конфигурация и надзор на автомобила в Audi Q8 са координирани от системата Audi Drive Select, която дава опция на лидера да избере сред седем разнообразни режима на придвижване, в това число за офроуд. По стръмни наклони електронният помощник за втурване поддържа автоматизирано заложената скорост и по този начин водачът може да се концентрира върху работата с кормилото, без да му се постанова да работи със спирачките.

 50-3-6kol

Два огромни сензорни екрана, ситуирани един върху различен на централната подпора, обезпечават информацията от автомобила и контрола на лидера. Горният екран е за инфо-развлекателните функционалности и навигацията, а долният – за климатизацията, седалките и за въвеждане на текст. Възможно е подаване на команди и с глас, посредством потребление на разговорни изречения. Основният надзорен уред зад кормилото е цифров, като може да му се трансформира конфигурацията на показваните изображения.

 ampnet_photo_20180618_150300

При пътешестване лидерът разчита на богат набор от системи за сигурност и комфорт. Адаптивният круиз надзор поддържа придвижването в лентата при заложената скорост с функционалност за ускорение и прекъсване на безвредна отдалеченост. В претрупан трафик автомобилът приспособява автоматизирано скоростта си към обстановката, като регистрира и рестриктивните мерки на пътните знаци. Превантивно преди завои, ограничавания и кръстовища скоростта електронно може да бъде приведена до оптималната. При заплаха от преден конфликт електрониката се задейства и автомобилът стопира в лентата си на придвижване.

 ampnet_photo_20180618_150299

Паркирането е по-лесно и по-безопасно с помощта на системата за предизвестие при напречен трафик при придвижване на заден ход и функционалностите за самостоятелно паркиране и отпаркиране. При тях лидерът може да излезе извън, да задейства системата от смарт телефона си и да следи автоматизираното паркиране.

 Audi Q8
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР