Церемонията Златен глобус откри сезона на наградите в Холивуд, чиято

...
Церемонията Златен глобус откри сезона на наградите в Холивуд, чиято
Коментари Харесай

„Опенхаймер“ и „Наследници“ са големите победители на „Златен глобус“ 2024

Церемонията " Златен глобус " откри сезона на премиите в Холивуд, чиято кулминационна точка ще бъде връчването на оценките " Оскар " на 10 март.

Бляскавото събитие в Лос Анджелис събра най-големите звезди от киното и малкия екран, и стана първото по рода си след шестмесечните стачки, които блокираха шоубизнеса предходната година.

" Опенхаймер " е огромният победител на вечерта, откакто актьорите Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър бяха отличени надлежно за основна и поддържаща мъжка роля, а Кристофър Нолан завоюва премията за най-хубав режисьор.

Мърфи се превъплъти в облика на Робърт Опенхаймер, именуван бащата на атомната бомба, във кино лентата, който завоюва близо 1 милиарда $ в боксофиса.

Актьорът отдаде дължимото на " строгостта, целенасочеността и отдадеността " на режисьора Нолан.

" Още когато за първи път стъпих на снимачната площадка на Кристофър Нолан, разбрах, че това е нещо друго ", сподели той в благодарствената си тирада. " По строгостта, съсредоточеността, отдадеността, разбрах, че съм в ръцете на режисьор визионер, добави той, представен от BBC.

Мърфи, който е ирландец, се пошегува и с броя на ирландците, номинирани в сезона на премиите тази година - измежду тях са Андрю Скот и Бари Кийгън. " На всички мои сътрудници номинирани, без значение дали сте ирландци или не, всички вие сте митове, приветствам ви ", сподели той.

Робърт Дауни Джуниър призна невероятния касов триумф на кино лентата в благодарствената си тирада, като се пошегува:

" Една огромна история за етичната алтернатива, обвързвана с нуклеарните оръжия, печели 1 милиарда $? "

Актьорът продължи: " От лятото насам десетки хора се обръщат към мен с думите, че съм бил неразпознаваем в ролята на Люис Щраус. Но, към моите номинирани сътрудници – дано не се преструваме, че това е комплимент. "

Той загатна и за измененията, направени в състава на " Златен глобус " след абсурда за корупция и механизмът за селекция от предходната година.

" Благодаря ви, че променихте играта ", сподели той.

Ема Стоун завоюва отличие за най-хубава актриса в мюзикъл или комедия за ролята си в " Клети създания ".

Тя благодари на режисьора Йоргос Лантимос, като съобщи, че ще бъде " постоянно признателна, че се срещнахме ", както и на сценариста Тони Макнамара.

Били Айлиш завоюва премията за най-хубава истинска ария за What Was I Made For? - една от трите песни, които бяха номинирани от саундтрака на " Барби ".

" Беше тъкмо преди година, когато ми демонстрираха кино лентата, и по това време бях доста нещастна и депресирана, а основаването на тази ария ненапълно ме избави ", сподели тя.

" Барби ", летният блокбъстър с Марго Роби в основната роля, водеше измежду всички кандидати на церемонията с цели девет номинации.

Самата Марго Роби се появи в горещо секси розова рокля, имитация на облеклото, носено от суперзвездата кукла Барби през 1977 година

" Барби " завоюва премията в категорията най-големи достижения в киното и бокс офиса.


GettyImages/ Марго Роби

Да'Вайн Джой Рандолф получи оценката за най-хубава актриса в поддържаща роля във кино лентата " Останалите ".

Обръщайки се към режисьора Александър Пейн, тя съобщи: " Благодаря ви, че ми дадохте опция да изиграя тази красива и несъвършена жена. "

Съдебната драма " Анатомия на едно рухване " беше отличена за най-хубав сюжет.

Музикалната звезда Тейлър Суифт също се причисли към холивудската навалица в спираща дъха рокля в зелено.

Певицата беше номинирана за " Тейлър Суифт: The Eras Tour ", филмът за концерта ѝ, който влезе в новата категория за кино и боксофис достижения.

Супер продукцията на HBO " Наследници " оглави конкуренцията в категория телевизия с девет номинации.

Той завоюва премията в категория за най-хубав ефирен сериал, а артистът Кийрън Кълкин беше отличен за най-хубав ефирен артист в основна роля. Статуетката за основна женска роля също отиде при " Наследници " – за актрисата Сара Снук.


GettyImages/Матю Макфадиен

Нейният екранен брачен партньор Матю Макфадиен сграбчи премията за поддържаща роля за облика на Том.

" Просто обожавах всяка секунда да играя това човешко мазно леке, което е Том ", пошегува се той.

Изгряващата звезда Елизабет Дебики завоюва наградата за най-хубава поддържаща женска роля в ефирен сериал за ролята на принцеса Даяна в " Короната ", сезон 6.

Ето и цялостният лист на спечелилите:
Категория ДРАМА   " Опенхаймер "   Категория КОМЕДИЯ ИЛИ МЮЗИКЪЛ   " Клети създания "   НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР,  ДРАМА   Килиан Мърфи, " Опенхаймер "
НАЙ-ДОБРА АКТРИСА, ДРАМА   Лили Гладстон, " Убийци на цветната луна "   НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР, КОМЕДИЯ ИЛИ МЮЗИКЪЛ   Пол Джамати, " The Holdovers "   НАЙ-ДОБРА АКТРИСА, КОМЕДИЯ ИЛИ МЮЗИКЪЛ   Ема Стоун,  " Клети създания "
НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР В ПОДДЪРЖАЩА РОЛЯ   Робърт Дауни Джуниър, " Опенхаймер "

 
Водещ на тазгодишната гала беше американският комедиант и артист Джо Кой.

" Толкова съм разчувствуван, че ще бъда хазаин довечера. Това е моментът, в който мога да накарам филипинското си семейство да се гордее с мен. Mahal Kita (Потърсете го в Google)! ", съобщи той.

Според Гугъл,  Mahal Kita е филипински израз, който значи " Обичам те ", прецизира BBC.

Организацията зад премиите " Златен глобус " – Асоциацията на задграничната преса в Холивуд (HFPA), провокира дискусия през 2021 година заради изказвания за корупция и липса на многообразие в нейния орган за гласоподаване.

Церемонията през 2022 година беше фрапантно съкратена. Броят на членовете на гласуващия орган набъбна от към 90 на 300 през идващите три години и в този момент е доста по-разнообразен. HFPA беше разпусната след абсурда, а събитието беше продадено на Eldridge Industries и Dick Clark Productions, добавя BBC.

По традиция " Златен глобус " е по-лежерно събитие от доста други церемонии в сезона на филмовите награди.

Тъй като се организират през първата седмица на януари, гостите на церемонията нормално са в положително въодушевление, преди малко приключили зимната си почивка.

Смята се, че Bafta и " Оскар " са доста по-официални събития, а премиите - по-престижни. Но успеха на " Златен глобус " може да даде забележителен подтик на акцията за награждаване, защото на отличените се дава опция да произнесат възторжена тирада по малкия екран в миг, когато гласуващите за " Оскар " обмислят своите номинации.

Шансът за номинация за " Златен глобус " е доста по-голям от този за " Оскар ". Общо 20 са местата в актьорските категории за " Оскар " спрямо 36 на " Глобус ".
" Опенхаймер "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР