Центровете за временно настаняване са основно в София и обичайно

...
Центровете за временно настаняване са основно в София и обичайно
Коментари Харесай

Експерт: Броят на бездомните хора у нас расте

Центровете за краткотрайно настаняване са главно в София и всекидневно са цялостни

Статистика сочи, че всяка година броят на бездомните хора у нас пораства. Най-много те са в София и в другите огромни градове.

„ Всеки може би самичък може да се убеди, че в София има от ден на ден хора, които ровят по кофите, от ден на ден хора, които спят по улицата. Има забележима беднотия, увеличение на жилищната рецесия. ”, изясни Росица Кратункова от Сдружение „ Лекари на света ”, в ефира на Нова тв.

Центровете за краткотрайно настаняване са съсредоточени главно в София и всекидневно са цялостни. Периодът, в който могат да останат там, е сред три и шест месеца.

„ Хубавото в България е, че множеството българи оцеляват през рецесиите, тъй като имат наследствено жилище, родители.  Въпросът е, че с повдигането на цените на парцелите, с метода, по който въобще действа нашето общество, от ден на ден хора стават бездомни. Със сигурност и финансовата рецесия, очевидно е, че доста хора губят жилищата си, някои са жертва на жилищни измами ”, добави журналистът Димитър Кенаров.

Вариантът да се обезпечи покрив за бездомните хора е общинските, пустеещи парцели, да бъдат ремонтирани.

„ Следващото решение е вместо хората да бъдат настанявани от един в различен център, по-скоро да се търси по-дълготрайно решение. Социални служащи да оказват помощ на хората да се стабилизират ”, добави Росица Кратункова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР