Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак

...
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак
Коментари Харесай

ЦРУ информирало Обама още миналата година, че Путин иска да помогне на Тръмп

Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати е предизвестило президента Барак Обама още през август 2016 година, че хакерските офанзиви против Демократическата партия, осъществени през предходния месец, са били подхванати по разпореждане на съветския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската акция, писа през вчерашния ден в. " Вашингтон пост ", представен от Агенция Франс Прес.

Хакери от съветското военно разузнаване пробвали да обхванат в компютърни системи за изборите в Съединени американски щати?

Агенцията отбелязва, че предизвестието е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят намерено на 7 октомври 2016 година Русия за хакерските офанзиви против Демократическата партия. Едва през януари т.г. Съединени американски щати упрекнаха поименно съветския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае възможностите на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

Според " Вашингтон пост " още през август 2016 година Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат допустимо най-вече информация за възможната съветска хакерска интервенция и да изготвят лист с вероятни наказателни ограничения против Русия, вариращи от стопански наказания до хакерски атаки.

Кремъл отхвърля да е забъркан в хакерска атака против компютърни системи за изборите в Съединени американски щати

През септември, в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е приказвал непосредствено с Путин за възможната съветска интервенция в изборите. Освен това на 4 август предходната година е имало телефонен диалог сред шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан и ръководителя на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) Александър Бортников. Бренан е предизвестил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва известие, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква интервенция в изборите на 8 ноември би била неприемлива.
 
 Guliver/Getty Images

Обама обаче не е желал да реагира на хипотетичната съветска интервенция преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши хакерски атаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на сходни негови дейности. Той позволи въвеждането на наказания против Русия едвам на 29 декември м.г. Тогава бяха въведени стопански наказания против съветските секрети служби, експулсирани бяха 35 дипломати, оповестени за шпиони, и бяха затворени две съветски дипломатически резиденции в Съединени американски щати.

Обама също така е наредил скрито свръхсекретна взаимна интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази интервенция е трябвало да бъдат внедрени в съветски инфраструктури " спящи злонамерени стратегии ", които при положение на ескалация на напрежението да бъдат задействани, написа в. " Вашингтон пост ".
 
Тръмп попита за какво Обама не е спрял съветската хакерска офанзива

Американският всекидневник отбелязва, че нищо не демонстрира, че тази заповед на Барак Обама е била анулирана от неговия правоприемник на президентския пост Доналд Тръмп. Сегашният американски президент реагира на обявата, като разкритикува дейностите на своя предходник във връзка със случая, съобщи Агенция Франс Прес.

" Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела много преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО? ", написа Тръмп в Twitter - пожеланото от него средство за връзка. По тематиката Путин отхвърля да разполага с компрометираща информация за Тръмп (ВИДЕО)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР