Централното правителство в Мадрид заплаши с арест каталунския премиер Карлес

...
Централното правителство в Мадрид заплаши с арест каталунския премиер Карлес
Коментари Харесай

Каталуня: Мадрид заплаши с арест сепаратиста Пучдемон

Централното държавно управление в Мадрид заплаши с арест каталунския министър председател Карлес Пучдемон преди плануваното за през днешния ден съвещание на Народното събрание, доминиран от сепаратистите.

Днес каталунският парламент може да обяви едностранно самостоятелност на региона след оповестяването на резултатите от неразрешения референдум на 1 октомври.  Активността бе малко над 42%, само че 90% от тях гласоподаваха за обособяване от Испания.

" Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон може да има същата орис като предшественика си от 30-те години на предишния век, в случай че разгласи независимостта на самостоятелния район... Надяваме се, че на следващия ден няма да бъде оповестено нищо, тъй като този, който го разгласи, ще свърши като оня, който разгласи същото преди 83 години ", съобщи представителят на ръководещата испанска Народна партия Пабло Касадо. „ Онзи “ е Луис Компанис, който през 1934 година афишира основаването на Каталунска страна. Арестуван е, а след няколко години е екзекутиран по време на диктатурата на Франко.
Заплахата на Касадо провокира възмущението на политиците в Каталуния.

Влиятелната кметица на Барселона Ада Колау също се опълчи на едностранното оповестяване на самостоятелност от каталанското държавно управление. Тя прикани в това време испанското държавно управление за изтегли полицейските подкрепления от региона.

" Резултатите (от референдума) не могат да служат за основа за оповестяване на самостоятелност “, съобщи Колау, представител на левицата. Тя също искаше референдум, само че в случай че е легален.

Натискът върху Каталуня през вчерашния ден се ускори още, откакто и двете най-големи страни в Европейски Съюз - Франция и Германия, поддържаха целостта на Испания и се оповестиха срещу едностранното оповестяване на самостоятелност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР