Централният площад в Берковица след пороя. Снимка: Община БерковицаВ общините

...
Централният площад в Берковица след пороя. Снимка: Община БерковицаВ общините
Коментари Харесай

В три общини на област Монтана има щети от поройния дъжд, в две е обявено бедствено положение

Централният площад в Берковица след пороя. Снимка: Община Берковица

В общините Берковица и Георги Дамяново е оповестено бедствено състояние след поройните дъждове в късния следобяд, а в община Монтана има наводнени от дъждовете сектори, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той съобщи, че за наслада в района няма потърпевши и бедстващи хора, само че тук-там има обилни провали по инфраструктурата. Поредният проливен дъжд е наводнил изби, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекратено електричество, което сега се възвръща.

Най-тежко е ситуацията в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно учебно заведение и пространства на полицейското ръководство. Всички екипи на пожарната, Областното пътно ръководство и общините работят сега за почистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от изби, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и наблюдават работата.

Координацията сред общинските и държавните служби е добра и ситуацията към този момент се възстановява, съобщи Валери Димитров. Той уточни, че равнището на реките и язовирите в района не се е покачило доста. Язовир „ Огоста “ край Монтана, който е вторият по величина у нас и на Балканите, има доста свободен размер, който може да поеме идващите от планината дъждовни води без да основава заплаха от наводняване. Сега язовирът е надалеч от сериозните стойности, достигнати през 2014 година, уточни регионалният шеф.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР