Централната избирателна комисия /ЦИК/ е информирала Народното събрание, че е

...
Централната избирателна комисия /ЦИК/ е информирала Народното събрание, че е
Коментари Харесай

Експерти: Сроковете за въвеждане на електронно гласуване трябва да се преосмислят

Централната изборна комисия /ЦИК/ е уведомила Народното събрание, че е нужно да се синхронизират периоди на Избирателния кодекс със Закона за електронна идентификация като причина за електронно гласоподаване. Информирахме ги и за заплахата от съществени хакерски офанзиви, с които да можем да се оправим. Това сподели пред публицисти Ивилина Алексиева, ръководител на Централната изборна комисия по време на полемика за отдалеченото електронно гласоподаване. Форумът е проведен от Обществения съвет към ЦИК.

Михаил Константинов, ръководител на УС на "Информационно обслужване " АД уточни, че електронно гласоподаване ще има - единственият проблем е по кое време ще бъде въведено. През последните три месеца настъпиха събития, които постановат да се премислят периодите на въвеждане на електронното гласоподаване, акцентира той.

Оказа се, че "умните карти " на огромен производител от Германия са пробити и сега се заменят. Има проваляне в 100 милиона карти, то се дължи на продънен логаритъм за криптиране на картите. Грешката е на кардинална основа, а не на софтуерна, акцентира той. Вторият проблем е пробивът в процесорите, създавани от най-големите международни компании, сега тези производители вършат обезверени опити да възстановят сигурността на процесорите, уточни Константинов.

Най-важното нещо в изборите е доверието и в случай че има сходни пробиви в отдалеченото гласоподаване, то ще изчезне, акцентира Михаил Константинов. Много страни в Европа се отхвърлиха от машинното и електронно гласоподаване - би трябвало да се работи извънредно деликатно и да се премислят периодите за въвеждане на електронно гласоподаване, сподели той.

Проф. Светослав Марков от Българска академия на науките сподели, че сигурността на мрежата, през която се гласоподава, би трябвало да е на равнището на военните мрежи, тъй като там до момента няма пробиви. Не може да се гласоподава от всеки компютър, те би трябвало да са със специфични чипове, сподели той. Със предпазени компютри се проектират самолети, вършат се формулите на медикаменти и там данните не могат да бъдат фалшифицирани. Ако се съблюдават стандартите за продан на информация сред специфичните ведомства, главоболията за електронното гласоподаване ще бъдат минимални, сподели проф. Марков.

Националният омбудсман Мая Манолова уточни, че въпросът не е "за " или "против " електронно гласоподаване, тъй като това гласоподаване към този момент е в закона. Избирателният кодекс към този момент беше нарушен, когато не бяха изпълнени условията за машинното гласоподаване и по тази причина хората с право се тормозят дали отново няма да се наруши, сподели Манолова, представена от Българска телеграфна агенция. През тази година би трябвало да има три опита за електронно гласоподаване.

Основните проблеми пред него са електронната идентификация, тайната на вота и ограниченията против операциите и пазаруването на гласове. Ако се съмняваме в електронното гласоподаване, това би сложило под въпрос електронното държавно управление и електронното банкиране, сподели Манолова. Чрез въвеждането на електронното отдалечено гласоподаване доверието в изборната система може да бъде нараснало, счита тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР