Централната избирателна комисия отмени решение на ОИК-Брусарци, научи агенция BulNews.

...
Централната избирателна комисия отмени решение на ОИК-Брусарци, научи агенция BulNews.
Коментари Харесай

ЦИК отмени решение на ОИК-Брусарци

Централната изборна комисия анулира решение на ОИК-Брусарци, научи организация BulNews. Това стана след тъжба от Ивайло Цветков – представляващ локална коалиция Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ.
С оспореното решение ОИК – Брусарци е отказала да разгласява листата с упълномощени представители, като е изложила претекстове, че при осъществена инспекция в системата на „ Информационно обслужване “ АД за деветте препоръчани лица е отразено, че се изчаква инспекция за наблюдаващ в Сдружение „ БЪДЕЩЕ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ – БЗСЗБ “, а във връзка с петима от тях е отразено, че са регистрирани за представители от Местна коалиция Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ (НДСВ, Движение за права и свободи, НОВОТО ВРЕМЕ, БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ) от ОИК – Берковица.
Жалбоподателят твърди, че представителя на локалната коалиция е показал нужната информация пред ОИК – Брусарци, а точно, че с Решение № 2789-МИ от 26.10.2023 година Централната изборна комисия е отказала да записва Сдружение „ БЪДЕЩЕ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ – БЗСЗБ “, за присъединяване с наблюдаващи в изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 година, а с решение № 117-МИ от 28.10.2023 година на ОИК – Берковица, са заличени като представители посочените лица.
Жалбоподателят моли Централната изборна комисия да анулира решението, като погрешно и незаконосъобразно.
От ЦИК решили, че жалбата е позволена, подадена от лице с юридически интерес, в период, а прегледана всъщност е основателна.
„ Видно е от Решение № 2789-МИ от 26.10.2023 година, че Централната изборна комисия е отказала да записва Сдружение „ БЪДЕЩЕ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ – БЗСЗБ “ за присъединяване с наблюдаващи в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, а с решение № 117-МИ от 28.10.2023 година на ОИК – Берковица са заличени лицата, препоръчани за представители на локалната коалиция в Брусарци. По този метод препоръчаните за представители на локална коалиция  БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (НОВОТО ВРЕМЕ, Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ) дават отговор на условията на член 3, алинея 3 ИК. Фактът, че в системата на „ Информационно обслужване “ АД, към момента са попадали имената на препоръчаните като наблюдаващи и представители, не е съображение за отвод от вземане предвид с влезнали в действие решения на ЦИК и ОИК – Берковица “, взеха решение от ЦИК и анулираха решението а ОИК-Брусарци. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР