Централната избирателна комисия одобри методическите указания за обучения на членовете

...
Централната избирателна комисия одобри методическите указания за обучения на членовете
Коментари Харесай

ЦИК: Общият тираж на бюлетините за местните избори към момента е 17 257 800

Централната изборна комисия утвърди методическите инструкции за образования на членовете на секционните изборни комисии.

Това заяви пред публицисти през днешния ден Александър Андреев, член и представител на ЦИК. Обучението на членовете на СИК ще се организира идната седмица, добави той. ЦИК одобри решение за печатане на изборните описи във втория тур, там където ще има. В тях ще попадат и гласоподавателите, които навършват пълноправие до датата на втория тур. Навсякъде в страната ОИК към този момент са одобрили бюлетините за гласоподаване. Изключенията са единствено бюлетините за село Стефан Караджово, община Болярово и в село Паталеница, община Пазарджик, където през днешния ден се чака те за бъдат признати. На страницата на всяка ОИК могат да бъдат открити образците на бюлетините за трите типа избори - за общински съветници, за кмет на кметства и на общини, а в трите огромни града на страната и за кметове на региони.

Хората могат да създадат инспекции и за присъединяване в инициативни комитети на партии, обединения или самостоятелни претенденти. Ако някой откри, че не е дал поддръжката си за политическа мощ или самостоятелен претендент, само че името му е в съдружен комитет, може да подаде тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни, която да предприеме съответните дейности, заяви Александър Андреев.

Общият тираж на бюлетините все още е 17 257 800. От тях бюлетините за общинските съветници са 6 900 600; толкоз са и бюлетините за кмет на община. Тиражът на бюлетините за кметове на региони е 1 858 100, а за кмет на кметства - 1 598 500. ЦИК е записала наблюдаващи от седем неправителствени организации със 74 наблюдаващи. Международните наблюдаващи са 21 от две организации - трима от ПАЧИС и 18 от Естония.

На 12 октомври изтича срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Заявленията са по пример и се подават персонално. След като лицето бъде вписано в новия лист, общината по сегашен адрес подава информация на общината по непрекъснат адрес с цел да бъде лицето заличено от нейния лист за гласоподаване. Ако общините имам електронен модул, заявките могат да се подават и по интернет.

На 12 октомври изтича и срокът за подаване на заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия. Към заявката се подават и документ удостоверяващ невъзможността на лицето да гласоподава в елементарен секция - това са решения на ТЕЛК на НЕЛК или различен медицински документ.

На 16 декември ще бъде оповестен и листата на заличените лица от изборните описи. Хората могат да ревизират дали са в него и в случай че преценяват, че са вътре без съображение, могат да подадат тъжба в общината.

Кандидатите за общински съветници от страни от Европейския съюз са осем, заяви Александър Андреев. За част от тези претенденти, се чака информация, която да откри изборните им права. Това са жители са от Румъния, Англия, Полша, Нидерландия и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР