Централната избирателна комисия няма нужда от 427-те машини на Сиела

...
Централната избирателна комисия няма нужда от 427-те машини на Сиела
Коментари Харесай

На ЦИК изобщо не ѝ трябват резервните машини на Сиела, даже и за ремонт |

Централната изборна комисия няма потребност от 427-те машини на Сиела Норма, защото комисията има в запас 900 устройства. Те ще се използват при балотажа идната неделя в чужбина и с част от тях ще бъдат сменени дефектирали машини у нас. 

Това стана ясно от брифинг на говорителя и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

По-рано през днешния ден изпълнителният шеф на Сиела Норма Веселин Тодоров съобщи, че

" Ако (ЦИК - бел. ред.) ни помолят, защото те (машините) би трябвало да се употребяват, ще ги употребяваме. Ако не ни помолят, ще уточним пред гласоподавателите в кои секции няма да има машини за втория тур ", съобщи Тодоров.

Матева обаче изясни, че дефектиралите устройства са по-малко. От аварийните 900 машини 335 ще се употребяват отвън страна, в случай че има балотаж, а тези, които са дефектирали, ще се заменят, сподели тя.

Относно думите на Тодоров, че ЦИК не са платили на Сиела към 7 млн. лв. за обслужване на устройствата зам.-председателят на комисията съобщи, че изпълнителният шеф на Сиела би трябвало да си прочете контракта, тъй като в него е записана съответна дата, която още не е настъпила. 

За решението на Софийския административен съд, съгласно което ЦИК би трябвало да освободи 228-те устройства на сдружението, Матева изясни, че решението ще бъде прегледано на следващия ден, само че най-вероятно ще се апелира. 

Тя даде и информация за обработените протоколи към 18 ч. По думите й 97,1% са общо обработените гласове, като отвън страната са 98%. 

" В ЦИК към този момент са предадени документите на 7 РИК, чакат се останалите. Желанието ни беше до среднощ през днешния ден да дойдат протоколите от всички изборни комисии, само че тези, които не могат да дойдат през днешния ден, да го създадат на следващия ден сутринта, с цел да се направи повторното въвеждане на резултатите ", сподели тя. 

Матева добави, че предпочитано ще бъдат въведени резултатите за президентските избори, тъй като на следващия ден е срокът, в който ЦИК би трябвало да разгласи има ли определен президент на първия тур, или ще има балотаж. 

Срокът за оповестяване на резултатите от изборите за Народно заседание е в четвъртък. 

Говорителят на ЦИК разяснява и проблема с възможното разминаване на протоколите и броя на разписките. По думите й Изборният кодекс е безапелационен - резултат се открива от протокола, като водещ е записаният глас в машината. 

За % изборна интензивност Матева изясни, че ще е явен, когато има 100% обработени протоколи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР