Централната избирателна комисия на Беларус днес отказа да регистрира намиращия

...
Централната избирателна комисия на Беларус днес отказа да регистрира намиращия
Коментари Харесай

Беларуската ЦИК не регистрира конкурент №1 на Лукашенко

Централната изборна комисия на Беларус през днешния ден отхвърли да записва намиращия се в ареста някогашен началник на "Белгазпромбанк " Виктор Бабарико като претендент на президентските избори в страната, заяви Агенция Франс Прес, цитирайки председателката на Централната изборна комисия (ЦИК) Лидия Ермошина.

Опозиционният претендент се смяташе за главен противник на президента Александър Лукашенко в изборната конкуренция.

"Регистрацията на някогашния 56-годишен банкер е била отказана поради противоречие на показаните в декларацията данни за приходите и нарушение на условията "по отношение на присъединяване на непознати организации и жители във финансирането на предизборната акция или друго тяхно присъединяване в нея ", уточни Агенция Франс Прес.

Това е несъмнено съображение за отхвърли от регистрация на претендент за президент, съобщи Ермошина. Тя подсети, че акционери на "Белгазпромбанк ", чийто представители влизат в предизборния му екип, са "Газпром " и "Газпромбанк ".

Според проверяващите Бабарико е бил задържан в средата на юни по съмнения, че управлява проведена незаконна група " и е упрекнат в измами и пране на пари посредством "Белгазпромбанк ".

Повдигнаха обвинявания на претендента за президент на Беларус Виктор Бабарико

Задържането на някогашния банкер провокира спокойно протестно придвижване, белязано от десетки арести на стачкуващи, а западната Неправителствени организации "Амнести интернешънъл " го назова "затворник на съвестта ".

Минск от своя страна упрекна Запада и Русия, че се месят в президентските избори, а президентът Лукашенко допусна, че зад кандидатурата на Бабарико стои Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР