Централната банка на Унгария настоя да се поддържа много дисциплинирана

...
Централната банка на Унгария настоя да се поддържа много дисциплинирана
Коментари Харесай

Шефът на централната банка на Унгария: Нямаме никакви работни места, Орбан не мери, греши и губи

Централната банка на Унгария настоя да се поддържа " доста дисциплинирана и строга " парична политика и нейният шеф прикани държавното управление на премиера Виктор Орбан да помогне в битката с инфлацията, откакто данните от февруари в сряда демонстрираха, че тя към момента надвишава 25%.

Политическият конфликт сред Орбан, който ръководи Унгария от 2010 година, и шефа на банката Дьорд Матолчи, негов някогашен министър на стопанската система, излезе на напред във времето в сряда, като Матолчи насочи нова рецензия към оправянето на Орбан с инфлационната рецесия, съобщи Дневник.

Предупреждавайки, че Унгария е изправена пред опасности от възходящите разноски за обслужване на дълга и по-бавното доближаване с равнищата на приходите в Западна Европа, Матолчи сподели, че Орбан е пренебрегнал няколко апела на банката през последните години за промени за повишение на конкурентоспособността, което той назова пропусната опция.

" През последното десетилетие Унгария имаше ясни цели. Да сътвори милион нови работни места. Сега няма никакви ", сподели Матолчи пред Народното събрание. " Когато учтиво, само че тактично, въпреки всичко уверено помолих премиера да дефинира измерима цел за идващото десетилетие, той ми сподели: в случай че меря, изгубвам. Той сгреши. Ако не измерваш, несъмнено губиш. " сподели Матолчи, представен от " Ройтерс ", съобщи Дневник.

През февруари енфлацията в Унгария се забави за първи път от средата на 2021 година, въпреки и единствено с малко, защото главният индикатор се задържа над 25%, което не дава причина на централната банка да смекчи политиката си.

Банката остави лихвените проценти непроменени предходната седмица, както се очакваше, и съобщи, че ще затегне в допълнение изискванията за ликвидност, противопоставяйки се на натиска на държавното управление да понижи разноските по заеми на фона на внезапно закъснение на стопанската система.

" Обиден ли е шефът на централната банка? Разочарован ли е? Скарал ли се е с министър-председателя? Не. Не дай Боже! Има кардинално противоречие сред държавното управление и централната банка ", сподели още Матолчи пред Народното събрание.

" Националната банка на Унгария би трябвало да се бори против инфлацията и ние молим държавното управление за помощ в това изпитание ", добави той.

Европейската комисия предвижда обща инфлация в Унгария от 16.4% тази година, най-високата в Европейския съюз, подтиквана от скока на цените на храните с съвсем 50% през януари и двуцифрено повишаване на цените на услугите и силата.

Матолчи, в миналото именуван от Орбан негова " дясна ръка ", сподели, че през 2021 година се е появил раздор сред централната банка и държавното управление, когато инфлацията стартира да пораства, като банката " натисна спирачките ", до момента в който държавното управление " натисна газта ".

Матолчи сподели, че всички ограничавания на цените, които към момента са в действие, в това число тези за някои съществени храни, е трябвало да бъдат отстранени от началото на годината, защото са добавили към 3 до 4 процентни пункта към инфлацията, като бюджетът за 2023 година към момента усилва инфлационния напън.

Заместник-управителят Барнабас Вираг по-късно сподели пред законодателите, че банката има за цел да понижи инфлацията допустимо най-бързо до " невисок диапазон " покрай задачата си от 3%, добавяйки, че е нужна и строга политика за опазване на финансовата непоклатимост.

Вираг сподели, че Унгария ще има " тежка работа ", с цел да върне инфлацията до едноцифрено равнище до края на годината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР