Централната банка на островната държава Шри Ланка обяви, че вече

...
Централната банка на островната държава Шри Ланка обяви, че вече
Коментари Харесай

Шри Ланка фалира на фона на масови протести, глад и енергийна криза

Централната банка на островната страна Шри Ланка разгласи, че към този момент е невероятно да покрива заплащанията по външния дълг, защото се пробва да употребява намаляващите си валутни запаси за импорт на съществени артикули, първични материали и горива.

Резервите на страната се намалиха с повече от две трети през последните две години, защото намаляването на налозите и пандемията от COVID-19 съществено навредиха на мощно подвластната от туризма стопанска система, предава Ройтерс.

Уличните митинги против дефицита на горива, електрическа енергия, храна и медикаменти не престават повече от месец.

"Трябва да се съсредоточим върху главния импорт и да не се тревожим за обслужването на външния дълг. Стигна се до миг, в който осъществяването на заплащания по дълга е предизвикателство и на процедура е невероятно “, сподели шефът на Централната банка на Шри Ланка Нандалал Вирасинге.

По думите му, заплащанията по дълга ще бъдат прекратени, до момента в който страната реализира съглашение с кредиторите и получи поддръжка от Международния валутен фонд (МВФ). Шри Ланка към този момент стартира публични договаряния с световния заемодател за незабавни избавителни заеми.

Плащанията по външния дълг на островната страна, дължими тази година, възлизат на към 4 милиарда $, в това число държавни облигации на стойност 1 милиард $ с падеж през юли.

Тази седмица трябваше да се извърши купонно заплащане от 78 милиона $ по две от излъчванията с падеж през 2023 и 2028 година, само че към този момент няма изгледи то да бъде изпълнено, макар че има 30-дневен гратисен интервал.

"Това е банкрут и той беше неминуем. Но той е позитивен за стопанската система, тъй като използвахме оскъдните валутни запаси, с цел да обслужваме дълга си, когато не можехме да си го позволим. Това ще освободи средства за нашите лични жители ", разяснява основният изпълнителен шеф на брокерската компания J.B Securities Муртаза Джаферджи.

Решението на Шри Ланка обгръща към 25 милиарда $ двустранен и търговски дълг, който включва към 12 милиарда $ интернационалните държавни облигации.

"Единствената изненада е, че на управляващите в Коломбо им трябваше толкоз време, с цел да се примирят с действителността. Логично е да се разгласи мораториум на заплащанията, до момента в който не изработят стратегия с МВФ и не договорят условия с притежателите на облигации ", счита старшият облигационен пълководец на BlueBay Asset Management Тимъти Аш.

Управителят на централната банка Нандалал Вирасинге сподели, че апелът за погасяване се приема добросъвестно и акцентира, че до този миг страната с 22 милиона души население в никакъв случай не е просрочвала заплащанията по външния си дълг.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР