Централизиран търг за лекарствата през електронната платформа, който да важи

...
Централизиран търг за лекарствата през електронната платформа, който да важи
Коментари Харесай

Централизиран е-търг за всички болници би решил проблема с разликите в цените на лекарствата

Централизиран търг за медикаментите през електронната платформа, който да важи както за държавните и общинските, по този начин и за частните лечебни заведения, би решил проблемите с разликите в цените, на които се купуват, които бяха осветени от шефа на НЗОК предходната седмица. Това разяснява в понеделник представителят на КНСБ в Надзорния съвет на НЗОК доктор Иван Кокалов след съвещание на съвета, на което казусът е бил разискван. По думите му в случай че желаят да работят с публичен запас, лечебните заведения би трябвало да си набират медикаменти по този метод. Според Кокалов дадената през 2016 година законова опция частните лечебни заведения да не вършат публични поръчки е “лобистко решение “. След експлоадирането на абсурда предходната седмица, здравният министър Кирил Ананиев даде обещание смяна в Закон за обществените поръчки, която да задължи и частните лечебни заведения да организират публични поръчки когато употребяват публичен запас, защото за това упорства и Европейска комисия.

В момента Министерство на здравеопазването е в развой на завършване на електронен търг за онколекарства за две години напред по поръчките на към 200 лечебни заведения. В резултат на него ще бъдат избрани трима дистрибутори, дали най-ниски цени за съответния артикул, а лечебните заведения ще избират сред тях при личните им търгове, където е допустимо да се реализира в допълнение понижение в цената. Проблемът е, че и в тази процедура частните лечебни заведения не са задължени да се включат.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров също поддържа тезата, че частните лечебни заведения би трябвало да вършат публични поръчки, в случай че желаят да употребяват публичния запас. Той обаче не приема да се внася “разкол сред реализатори на здравна помощ ", визирайки разграничението сред държавни и общински и частни лечебни заведения. По думите му шефът на НЗОК е трябвало да осведоми за казуса институциите.

“Има доста способи, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсиране, и Министерство на здравеопазването, да не използваш това, с цел да вкарваш ерес сред реализатори на здравна помощ ", съобщи той.

От Лекарския съюз разясниха, че чакат резултати от назначената инспекция, с цел да се види кой дистрибутор си е разрешил до 700% надценка. " Кой има информация по какъв начин се търгува лекарството - който заплаща, и е чудно по какъв начин страната, която купува, не е забелязала 7 пъти разлика в цените ", разяснява още Маджаров, визирайки здравната каса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР