Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага

...
Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага
Коментари Харесай

Манолова предлага централизиран европейски орган да следи качеството на храните

Централизиран надзор за качеството на храните в цяла Европа, предлага националният омбудсман Мая Манолова. Страната ни ще упорства за бързо приемане на единно законодателство за стандарт, в което да бъдат заложени съществени наказания.
В момента се приготвя евродиректива, която да приключи нелоялните практики на производители и търговски вериги, които ползват разнообразни стандарти за потребителите в другите страни от Европа.
„ Ние в това законодателство, с изключение на единни стандарти, доста държим да има и съществени наказания, които сега предлагането дава опция да бъде до 4% от годишния оборот на тези компании”, сподели Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Според Мая Манолова за контрола би трябвало да следи обединен европейски орган, който да следи дали питателните артикули са еднообразно качествени във всички европейски магазини.
„ Съмнявам се, че националните органи ще бъдат в положение да вършат тази преценка и ще имат смелостта да се изправят против могъщите мултинационални компании”, разяснява Мая Манолова, представена от bTV.
В понеделник казусът с двойните стандарти ще бъде разискван и на европейски конгрес на високо ниво в София.
Лиляна Павлова разяснява, че да вземем за пример предлагани чай и мляко в България се продават 85% по-скъпо, в сравнение с същите артикули в Австрия, Чехия или Италия . „ Ние не можем да позволим и да приемем, че един детски плодов сок у нас се продава на цена 60% по-висока, в сравнение с в Италия, Австрия, Германия и Чехия. Или, че купуваме съвсем три пъти по-скъпо макаронени произведения. Това не можем да го допуснем “, съобщи министърът.

Вторият съставен елемент на казуса двоен стандарт при храните е в химическото наличие на продуктите. „ Не може в безалкохолна напитка в страни от Централна Европа да има захар, а при нас глюкозни заместители. Това е неприемливо. Не може сирена и различен вид артикули да са шуплести и с сходно недопустимо наличие. Та, даже в млечния шоколад с ядки, който се предлага в България, ядките са с 6 по-малко. Да не приказваме, че в нашия шоколад няма и капка масло. А същият, предлаган в другите страни, има “, изброи министър Павлова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР