Централата на турската централна банка в Анкара изненада инвеститорите, като

...
Централата на турската централна банка в Анкара изненада инвеститорите, като
Коментари Харесай

Обезценяването на лирата вещае беди за турския корпоративен сектор

Централата на турската централна банка в Анкара изненада вложителите, като остави лихвите без смяна през предходната седмица

Още по тематиката
Турската централна банка изненадващо не увеличи лихвите, лирата поевтиня

Пазарите се притесняват от лимитираната автономост на регулатора
25 юли 2018
Турският енергиен бранш страда от поевтиняването на лирата

Компаниите имат 51 милиарда $ отговорности и се пробват да ги предоговорят
12 юли 2018
Един президент, доста власт

Новите пълномощия на Ердоган евентуално ще засилят напрежението сред Турция и Запада
25 юни 2018
Турската лира нарастна с 2% след успеха на Ердоган
25 юни 2018 Предизвикателствата пред турския корпоративен бранш се задълбочиха през предходната седмица, откакто лирата регистрира спад от 4.2% по отношение на $ в следствие от решението на Централната банка на Турция да остави главната рента непроменена, оповестява Financial Times.

Миналия вторник Централната банка на Турция, обратно на преобладаващите пазарни упования, взе решение да остави непроменени главните лихвени проценти в страната. Срещата на паричната институция беше първата в границите на новия президентски мандат на избрания отново Реджеп Тайип Ердоган и като такава беше показателна за настройките на президента по отношение на паричната политика.

Решението на централната банка във вторник не оправда очакванията на вложителите, че Анкара ще направи първите стъпки на завръщане към ортодоксалната парична политика след изборите предишния месец. Инициираният от решенията на регулаторите спад в цената на турската валута обаче рискува да задържи инфлацията рисково висока, като натовари задлъжнелия корпоративен бранш и приключи жизненоважните потоци от задграничен капитал. Освен това евтината лира затруднява и изплащането на интернационалните валутни отговорности на корпоративния бранш, който е много задлъжнял.

" Поевтиняващата лира ще окаже голям напън върху корпоративните и банковите салда ", сподели Инан Демир, експерт по стопански системи от разрастващи се вид към азиатската финансова група Nomura. " Опасенията на задграничните кредитори за балансовото здраве на частния бранш в Турция евентуално ще докара до стесняване на финансовите потоци, което на собствен ред би сложило спомагателен напън върху валутата. По този метод Турция рискува да бъде заключена в обаян кръг ", прибавя Демир.

Икономиката

Сериозните опасения на анализаторите обаче са съсредоточени върху цялостното показване на турската стопанска система, което няколко поредни години реализираше забележителни резултати точно с помощта на корпоративния бранш в страната. През миналата година стопанската система на страната е повишена със 7.4%, надминавайки даже тези на Индия и Китай. Според изследване на Financial Times обаче икономистите отдават този растеж най-вече на високото ползване и държавните тласъци, довели до прегряване и несъответствия. Годишната инфлация доближи 15% през юни, а дефицитът по настоящата сметка се е нараснал до повече от 6% от брутния вътрешен артикул.

Обезценяването на лирата оказа въздействие върху редица значими локални и вносни артикули, като от Федерацията на турските хлебопроизводители оповестиха в четвъртък 15% нарастване на цените на хляба, а цената на един iPhone в страната е повишена с 25%.

Цялостния резултат на по-евтината лира върху турската стопанска система обаче занапред следва да се разрасне и да подложи на тестване опциите на Централната банка на Турция и президента Ердоган да се оправят със обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР