Центърът за безопасен интернет ще поискат от парламентарната комисия на

...
Центърът за безопасен интернет ще поискат от парламентарната комисия на
Коментари Харесай

Искат НС да приеме спешни мерки срещу педофилите в интернет

Центърът за безвреден интернет ще изискат от парламентарната комисия на младежта и спорта незабавни ограничения против педофилите в интернет. Според проучване всяко пето дете се е срещало онлайн с някого, с който се е срещнало в интернет и рискът е голям. Педофилите стават все по-активни в уеб страниците.
Това съобщи в утринния блок на Bulgaria ON AIR Емануиел Георгиев от Центъра за безвреден интернет.

Той разяснява, че е все по-трудно да бъдат уверени децата, че игрите на открито са доста по-забавни и безвредни за тях. Часовете, които прекарват онлайн, не престават да се усилват, с което паралелно порастват и рисковете.

" От една страна, имаме текстове в Наказателния кодекс, които приравняват шерването и притежаването на детска порнография с присъединяване в полови актове - симулирани или действителни. Наказанието планува до 5 години затвор, което значи, че не влиза в категорията тежко закононарушение. От там идва казусът, че могат да бъдат изисквани трафични данни единствено на обвинен в тежко закононарушение ", изясни Георгиев.

По думите му съгласно Закона за отбраната на персоналните данни всяка страна членка на Европейски Съюз може да избере минимална възраст за регистрация в обществена мрежа без категорично родителско единодушие. Той счита, че в случай че тя е 14 години, доста деца ще се записват с подправена възраст и повдигането на границата няма да помогне.

" Най-важното е да подготвим децата за цифровата среда, а не просто да ги ограничаваме. За страдание тук родителите се усещат неуверени. Интернет не би трябвало да го разбираме единствено в техническия аспект, това е обществена среда. Онлайн тормозът е това, с което най-често се сблъскваме ", разяснява Георгиев.

Специалистът изясни, че съгласно проучване всяко пето дете се е срещало онлайн с някого, с който се е срещнало в интернет и рискът е голям.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР