Центърът Помпиду в Париж, един от най-добрите музеи за модерно

...
Центърът Помпиду в Париж, един от най-добрите музеи за модерно
Коментари Харесай

Франция затваря музея Помпиду за пет години през 2025 г.

Центърът " Помпиду " в Париж, един от най-хубавите музеи за съвременно изкуство в света, ще бъде затворен за ремонт за пет години, считано от 2025 година, заяви френският министър на културата, съобщи Агенция Франс Прес.


В " Помпиду " се съхраняват произведения на художници от Пабло Пикасо до Василий Кандински и предходната година е посрещнал повече от три милиона гости. Но новаторската му конструкция " от вътрешната страна на открито " на архитектите Ричард Роджърс и Ренцо Пиано, която демонстрира тръбопроводите извън, е претърпяла съществено изхабяване.

Институцията е изправена и пред мощната конкуренция на по-новите парижки галерии, основани от мегабогатата фондация " Луи Вюитон " и милиардера Франсоа-Анри Пино.

Министърът на културата Рима Абдул Малак съобщи, че ремонтът ще " разреши оцеляването му " и приветства музея за това, че е приел 300 милиона гости от откриването му през 1977 година

Музеят " Помпиду " разполага с най-голямата сбирка от модерно изкуство в Европа и е водещият в света кредитор на картини и статуи, като дава сред 8000 и 10 000 картини годишно на други музеи и галерии.

Първото огромно възобновяване на постройката в нейната история ще коства 262 млн. евро (287 млн. долара) и ще обнови структурата предвид на противопожарната сигурност, достъпа за хора с увреждания и общия ремонт.

Отвътре ще бъдат модифицирани пространствата на галериите, ще бъдат основани нови зони за по-младите гости и ще бъде разширена извънредно известната социална библиотека.

Първоначално се планираше модернизацията да продължи от 2023 година до 2027 година, с цел да може постройката да отвори още веднъж за 50-годишнината си, само че в този момент тя ще отвори порти едвам през 2030 година

В последно време " Помпиду " се пробва да усили хазната си с интернационалните покупко-продажби, като през март подписа съглашение със Саудитска Арабия за подкрепяне на построяването на музей на модерното изкуство в наследствения обект Ал-Ула.

Той към този момент има франчайз музеи в Шанхай, Брюксел и Малага, Испания, както и огромен филиал в Мец, Източна Франция.

Освен това работи с корейската бизнес група Hanwha по серия от изложения в Сеул. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР