Център за компетентност “Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)” започва своята дейност

...
Център за компетентност “Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)” започва своята дейност
Коментари Харесай

Научен център за персонализирана медицина се създава в Пловдив

Център за подготвеност “Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД)” стартира своята активност в Пловдив. Проектът планува построяването на комплекс за медицински нововъведения, който ще бъде ориентиран, към образуването на нова модерна и научноизследователска инфраструктура. Тя ще бъде фокусирана в една от предпочитаните области за развиване на научните проучвания на национално и европейски равнище – технологии, свързани със здравето, оповестиха от Медицинския университет в Пловдив.

Проектът стартира да се извършва през месец март 2018 година и ще завърши до 30 ноември 2023 година. Участници в него са Медицинският университет – Пловдив, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски " и Институтът по минералогия и кристалография " Акад. Иван Костов " към Българска академия на науките, София. Центърът за подготвеност “Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) " е финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Безвъзмездната финансова помощ по плана е на обща стойност 23 472 018.71 лв., от които 19 951 215.91 лева европейско и 3 520 802.80 лева национално съфинансиране.

Планираните действия са ориентирани към пациентите и засягат промишлеността за здравословен живот и биотехнологии и персонализираната медицина, касаеща диагностиката и самостоятелната терапия. Научните и проучвателен действия ще бъдат с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, новаторските лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

В рамките на плана би трябвало да бъдат построени 8 профилирани лаборатории и актуализирани две научноизследователски системи със модерно научно съоръжение. Предвижда се реализацията на 12 огромни иновационни стратегии, в които ще се включат водещи национални и задгранични откриватели.

“Надявам се, че построяването на този център ще сътвори условия за разгръщането на потенциала на нашите институции и ще открие нови благоприятни условия за партньорства в бизнеса. Съвременната формула за бизнеса е пари, просвета и нововъведения. Надяваме се, че този план ще успее да осъществя тази формула. Разработването на нови и значими нововъведения и научни артикули и тяхното консолидиране в сходство с най-хубавите международни стандарти и процедура в региона на персонализираната новаторска медицина цели да обезпечи самостоятелна терапия на огромен брой пациенти на територията на страната. Персонализираната медицина е едно вълнуващо подмладяване на обичайна медицина. Едно направление, което най-сетне ще даде опция за всеки пациент да бъде открито точното лекарство, да бъде обещано в точния миг и да промени тази процедура, която беше до момента ", съобщи при представянето на центъра ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Стефан Костянев.

Сумата, която ПУ “Паисий Хилендарски " ще получи е в размер на 11 милиона лв., сподели по време на стартовата конференция на плана ректорът на университета проф. доктор Запрян Козлуджов. По думите му основаването на този център е от голямо значение, тъй като тези 11 милиона лв. ще послужат за извънредно значими промени в научноизследователската инфраструктура на образователното заведение.

“Планираме да изпълним реорганизация на съществуващата ни постройка, напълно възобновяване на улица “Костаки Пеев ", където сега е разположен нашият софтуерен център. Там има няколко лаборатории, които са плод на предишен план по структурни фондове. Ще доразвием този комплекс. Той ще стане един съвременен, научноизследователски софтуерен комплекс, в който се планува да бъдат построени още 5 нови лаборатории ", съобщи ректорът.

Лабораториите ще бъдат оборудвани със модерна техника.

“Всички проучвания, които се организират в тези лаборатории ще бъдат прагматизирани. Целта им е основаването на артикули. Ще има тесни връзки с бизнеса, като главният резултат от тях ще бъде основаването, развиването и укрепването на един новаторски теоретичен комплекс, кадърен и да се самоиздържа, самоусъвършенства непрестанно и да търси съответни софтуерни приложения на проучванията, които ще се правят в него ", добави Козлуджов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР