Ценово.Приключи шестата археологическа експедиция в землището на Таш баир край

...
Ценово.Приключи шестата археологическа експедиция в землището на Таш баир край
Коментари Харесай

Потайности от римско време разкрива Таш баир край Новград

Ценово. Приключи шестата археологическа експедиция в землището на Таш хълм край Новград. Това оповестиха от община Ценово . Експедицията, още през цялото време през 2018 година, е част от българо-германски проучвателен план. Специалистите изследват селища, укрепления и гробници в покрайнините на обитаемото място. „ Основен способ е осъществяването на систематични обходи по полетата, при които се картографират повърхностните находки като керамика и керемиди. Освен това се употребяват въздушни и сателитни фотоси на региона. Откритите селищни образования, надгробни могили и други обекти се записват в Археологическата карта на България. Освен това се изследват площта и хронологията на известни селища. По този метод може да се реконструира селищната история на даден район “, прецизира ръководителят на експедицията професор Свен Конрад от университета в немския град Тюбинген. Проучванията се правиха и под управлението на доктор Георги Иванов от Националния археологически институт при Българска академия на науките. В експедицията взеха присъединяване и експерти от Регионалния исторически музей в Русе, от Историческия музей в Горна Оряховица и студенти от СУ „ Климент Охридски “ и университета „ Еберхард Карлс “ в Тюбинген.
Поредното проучване се концентрира върху неразучена територия по поречието на река Янтра сред селата Новград и Джулюница. Предполага се, че в този регион хората са се засели почти 1500 години прочие Хр. Събрани са доста находки от Стефан Стефанов, някогашен шеф на Историческия музей в Свищов. Специалистите направиха проучване и на надгробните могили в землището на Джулюница. Друг акцент в изследването беше укреплението Неокастро. Съоръжението е издигнато през Второто българско царство и дружно със селището се счита за учредител на село Новград. Наблизо, в скалите над Янтра се следят остатъци от скален манастир, чието битие евентуално е обвързвано с укреплението. В съдействие с Евгени Георгиев от РИМ Русе този обект е разпознат като важен и към този момент е регистриран като археологически монумент.
„ По време на експедицията продължи акцията за попълване на експозицията на етнографския музей в Новград. В една от залите е обособена секция, отдадена на разкопките в късноантичния кастел Ятрус наоколо до Кривина. От Регионалния исторически музей в Русе предоставиха няколко експоната, а историята на кастела и разкопките са показани в широкоформатни постери “, добави проф. Свен Конрад.
Работата по плана ще продължи в края на лятото, когато ще се възобновят разкопките в региона на Таш хълм.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР