Ценовият таван на руския петрол, въведен от Г-7 и ЕС,

...
Ценовият таван на руския петрол, въведен от Г-7 и ЕС,
Коментари Харесай

Ограничението на цените на руския петрол от страна на Г-7 не работи: FT

Ценовият таван на съветския нефт, въведен от Г-7 и Европейски Съюз, се подценява изцяло, защото съвсем никой морски товар не се търгува под границата от 60 $ за барел, заяви Financial Times, базирайки се на западни чиновници и данни за съветския експорт.

Механизмът, който беше въведен, с цел да се понижат приходите на Москва от експорт, беше въведен през декември 2022 година, а през февруари тази година беше последван от сходни ограничавания върху износа на съветски петролни артикули.

Според FT един от високопоставените чиновници на Европейски Съюз е признал, че Москва сполучливо е заобикаляла ограничаването, защото " съвсем нито една " от доставките на недопечен нефт не е била продадена на или под ценовата граница.

Тези опасения бяха доказани от формалната статистика на Русия, която демонстрира, че междинната цена на продавания нефт през октомври е била 80 $ за барел.

Последните данни демонстрират, че ще би трябвало да се засилим... нямаме никакво предпочитание да оставим Русия да продължава да прави това ", сподели служителят.

В момента чиновниците на Европейски Съюз обмислят способи за усилване на ценовия таван, в това число благоприятни условия за ограничение на достъпа на Русия до пазара на танкери за използван петрол. Съобщава се, че Русия изнася недопечен нефт с флот от остарели танкери, или " флот в сянка ", за който ценовите ограничавания са лимитирани.

Средната цена на главния експортен артикул - петрола Urals - надвиши 60 $ това лято, откакто се увеличи заради съкращенията на доставките и износа, въведени от Русия и Саудитска Арабия, както и от други членове на групата ОПЕК+.

Скокът на цените на съветския нефт нанесе удар върху напъните на Запада да ограничи енергийните доходи на Москва, защото през август съвсем всички морски потоци от съветски недопечен нефт останаха без западна застраховка - доказателство, че интернационалните наказания се заобикалят, показва изданието.

Въпреки че приходите на Москва от продажби на петрол и газ спаднаха с 46% на годишна база през януари до 426 милиарда рубли (4,6 милиарда долара) след първото налагане на ценовия таван, от този момент те са се нараснали фрапантно. По последни данни на съветското Министерство на финансите приходите от петрол и газ в страната възлизат на 1,635 трлн. рубли (17,6 милиарда долара) през октомври, което е повече от два пъти повече на месечна база и с повече от една четвърт повече по отношение на октомври 2022 година

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР