Ценно дарение от документи на писателя, публицист и дисидент Георги

...
Ценно дарение от документи на писателя, публицист и дисидент Георги
Коментари Харесай

Ръкописи и документи на писателя и дисидент Георги Марков са дарени на Държавен архив – Перник

Ценно подаяние от документи на писателя, журналист и отстъпник Георги Марков постъпи на предпазване през м. май 2021 година в Държавен списък – Перник. Постъплението е предадено от Емил Първанов Ваклинов, братовчед на писателя по майчина линия, чиито корени водят до с. Мещица, Пернишко, оповестиха о тмузея.

Документите са открити при персоналните движимости на майката Райка Маркова, която в последните години е живяла при родственици в Перник.

Дарението от документи включва негови авторски сюжети на творби: „ Аз бях той “ (1968); „ Атентат в затворена улица “ (1968); „ Асансьорът “ (1967); „ Покривът “ с протокол от съвещание на Художествения съвет за разглеждането му (след 1959); „ Среднощните чадъри “ (1969).

Разкази, новели, публикации с приложени преводи, употребени от писателя, също са част от постъплението, както и дневник с бележки по дни за креативните му задължения, обособени фрагменти за включване в пиеси, публикации, разкази и новели, мисли от интервала 1965-1968 година Датата 26 януари 1976 година стои на негово писмо от Лондон до родителите му, в което той оповестява за живота си в Англия, за фамилията си и предстоящото първородно дете. Писмото е оригинал с автограф „ Гошо “ и съдържа и адрес за преписка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР