Ценният документ е част от изложба по повод 150 години

...
Ценният документ е част от изложба по повод 150 години
Коментари Харесай

БНБ извади от трезора личния бележник на Левски

Ценният документ е част от галерия във връзка 150 години от обесването на Апостола

Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски можеше да бъде забелязан през днешния ден единствено за 4 часа в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Ценният документ е част от галерия във връзка 150 години от обесването на Апостола на свободата, предава.

Тефтерчето на Левски можеше да бъде забелязано единствено в интервала от 11:00 до 15:00 часа. След това беше върнато в трезора на Българската национална банка, където се съхранява.

" От съображения за опазване на документа, защото всевъзможни външни атмосферни въздействия, светлини въздействат на документа, въпреки всичко той е на 150 години ", изясни доктор Руслан Иванов от Национална библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ".

В това тефтерче Левски е записвал персонални бележки, сметки, предписания за лечение на разнообразни заболявания. В него той си е водил мемоари до последните дни на живота си.

" Още когато потегля от Ловеч, Апостолът прибира комитетския списък в самара на коня, когато е хванат, самарът и конят не са претърсени и по този метод е непокътнат архивът на Апостола ", описа доктор Иванов.

В експозицията са включени и цифрови копия на тефтерчето, както и други документи и фотографии, свързани с живота и делото на Апостола. Изложбата ще продължи до 10 март.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР