Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро.

...
Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро.
Коментари Харесай

Откриха ценни венециански монети при разкопките на крепостта Русокастро

Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро. Става въпрос три сребърни венециански монети в доста положително положение. Това са грошове, известни с името "матапани ".

Две от тях са отсечени при ръководството на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 - 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 - 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави мъчно да се дефинира при ръководството на кой венециански държател е отсечена. За това осведомиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на престол, а от другата - Свети Марко, настойникът на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга ръкохватка.

Монетите са открити при изследването на монументална постройка с към момента неизяснена функционалност, която е локализирана през сегашния археологически сезон в Русокастро. В момента скъпите монети се почистват в реставрационно ателие.

Разкопките на средновековния град Русокастро се управляват от Регионален исторически музей - Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР