Цените на златото в петък сутринта се покачват, но в

...
Цените на златото в петък сутринта се покачват, но в
Коментари Харесай

Златото днес поскъпва, но може и да слезе под $1600 за унция

Цените на златото в петък сутринта се повишават, само че в вероятност специалистите очакват те спаднат фона на възходящата рентабилност на $ и американските държавни облигации.

Котировките за скъпоценния метал се понижиха в четвъртък до най-ниските си стойности от повече от месец, до момента в който доларът се ускори и доходността на държавните облигации на Съединени американски щати скочи, след мненията на ръководителя на Федералния запас Джеръм Пауъл, че склонността на централната банка да продължи да стяга паричната политика е понижила привлекателността на златото за вложителите.

В петък сутринта, към 9:55 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на на нюйоркската борса COMEX набъбна със 17,3 $ или с 1,06%, до 1648,2 $ за една тройунция.

На спот пазара златото нарастна с 15,79 $, до 1644,93 $ за унция. По време на търговията в четвъртък котировките паднаха с повече от 1%, до най-ниското си равнище от 28 септември.

" Не чакам поврат за златото и бичи подтик, до момента в който Фед не приключи повишението на лихвените проценти, което евентуално не е преди март 2023 година ", сподели Филип Страбъл, пазарен пълководец в Blue Line Futures.

Централната банка на Съединени американски щати увеличи лихвите със 75 базисни пункта в сряда, отговаряйки на упованията на пазара. В същото време ръководителят на Фед Джеръм Пауъл сподели, че е " прекомерно рано " да се приказва за пауза в стягането на политиката и пикът на настоящия цикъл на повишение на лихвите евентуално ще бъде по-висок, в сравнение с се смяташе до момента.

Котировките на златото са мощно чувствителни към възходящите лихвени проценти в Съединени американски щати, защото това усилва различните разноски за владение на злато, което не носи обезпечен приход.

Доларът се увеличи с 1,4% по отношение на другите съществени валути, което направи златото по-скъпо за купувачите от чужбина. Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати се приближи до най-високото си равнище.

" Можем да забележим златото да пада още повече... и евентуално да слезе под $1600, в случай че доходността на US Treasury продължи да пораства ", сподели Майкъл Хюсън, основен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

Фокусът на пазара в този момент се измести към данните за заплатите в Съединени американски щати за октомври, които ще бъдат оповестени по-късно в петък. Този отчет ще разреши на пазарните участници да оценят бъдещите вероятности за лихвените проценти на Фед.

Известна поддръжка за златото беше предоставена от данни, показващи, че през октомври интензивността в бранша на услугите в Съединени американски щати е повишена с най-бавния ритъм от съвсем 2,5 години. Това може да подскаже, че покачването на лихвите от Фед към този момент забавя търсенето в американската стопанска система.

Спот цената на среброто нарастна с 0,9% до 19,45 $ за унция, платината поевтиня с 0,5% до 925 $ за унция, а цената на паладия се понижи с 2,4% до 1 811,15 $ за унция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР