Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи

...
Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи
Коментари Харесай

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи равнища през четвъртото тримесечие на 2019 година поради следствията от Африканската чума върху развъждането на свинете. Повишаването на цените се случи макар нараствания импорт в азиатската страна.

Цените на свинското месо набъбнаха с 30% през юни по отношение на същия интервал за предходната година съгласно Министерството на земеделието и селските региони, написа South China Morning Post. Това се дължи на разпространението на болестта, което не може да бъде овладяно и води до намаление и на производството.

" Цената на свинското месо е напът да надмине предходния връх от 2016 година, когато стигна върха си през четвъртото тримесечие ", декларира Пан Ченжун, анализатор на положението на животните за Robobank.

Очаква се цените на другото месо, в това число пилешкото, също да набъбнат, като това ще окаже въздействие върху разноските на потребителите.

Според Пан за кг свинско ще се заплаща по 30 йени или 4,36 $, а за по-големите прасета над 120 кг - 22 йени. През юни цената за свинско месо се задържа на 21,59 йени за кг.

Най-скъпо свинското месо е било преди 3 години, когато фермерите са отказали да умъртвят животните поради съзнателно понижаване на броя им през 2014 година и е имало недостиг.

Според отчета на Rabobank продукцията на свинско месо в Китай за 2019 година ще намалее с 25% и с още сред 10 и 15% през 2020 година.

В своя отчет за третото тримесечие Dutch bank показва, че се чака доставките на свинско месо да набъбнат през втората половина на 2019 година. Това ще способства към нараствания импорт на протеина в Китай, защото страната се пробва да компенсира намалялото локално произвеждане.

По думите на Пан вносът в Пекин ще се усили с 3 милиона тона до края на годината, което е три пъти над импортираните 1,19 милиона тона през предходната година. През юни доставките са се нараснали с 62,8% до 160 467 тона, което възлиза на общото количество от 818 703 тона за първата половина на годината.

Предвид обстоятелството, че Китай е най-големият производител и потребител на месо, резултатът от Африканската чума е изключително осезателен към този момент и на международните пазари. Намалелите прасета, които се отглеждат в страната водят и до вноса на по-малко соя, с която се хранят животните.

Заболявания като Африканската чума ще продължат да оказват отрицателно въздействие върху международното произвеждане на протеин. За да се възвърне производството на свинско месо в Китай до естествените му стойности, ще са нужни повече от 5 години. Това е по този начин поради неналичието на предварителна защита против сходни епидемии.

Дефицитът на свинското месо се случва в миг, когато броят на представителите на междинната класа в Китай, Индия и други разрастващи се страни от Югоизточна Азия се усилва.

Според Дирк Файфър, професор по ветеринарна медицина от Университетът Сити в Хонконг, производителите, които са целели да натрупат капитал от възходящата консумация на свинско и друго месо, не са вложили вярно средствата си, с цел да предпазят животните от болести.

" И по какъв начин ще се поправи това в този момент? Цените на свинското месо ще карат хората да купуват пилешко. В резултата на това фермерите могат да концентрират напъните си да създават повече птиче месо и това да докара до болест и по него ", декларира Файфър.

Африканската чума ще окаже резултат и върху стопанската система, защото част от приходите на междинната класа се харчат за месо, а това способства за растежа на Брутният вътрешен продукт. Средната класа в Китай е към 400 милиона души или 28,6% от популацията от 1,4 милиарда души.

Икономисти от Capital Economics предизвестяват, че китайското ползване ще се намали поради инфлаацията поради показателя на потребителските цени, за които се чака да доближат до осемгодишен връх.

" Това ще докара до спад в действителния приход и евентуално ще докара до по-нататъшно утежняване на потребителските настроения ", се споделя в отчета.

От първото експлоадиране на огнище на Африканска чума по свинете в провинция Ляонин през август 2018 година заболяването е засегнала животни в цялата страна. Китай е била принудена да унищожи повече от 1,1 милиона свине от почти 350 милиона.

Според данните на Rabobank женските прасета-майки са намалели с 26,7%, а огромните прасета над 120 кг с 25,8% в края на юни по отношение на същият месец за предходната година. Но съгласно отчета на някои места следствията са още по-големи, като броят на свинете е намалял с сред 40 и 60% от предишния август. До края на 2019 година прогнозата е общия спад на прасетата да стигне до 50%.

" Никой по света не знае какво тъкмо да прави, тъй като това което, имаме в Китай, е 50% от огромната международна популация и е близо на половина от територията на страната. Това е такова количество биомаса, че няма бързо справяне с казуса ", показва Файфър.

Ситуацията в България

България внася 2/3 от свинското месо от Европа, която е чист експортьор на суровината. Тъй като Китай е най-големият експортьор на протеина, се чака цените да се покачат на международния, както и на българския пазар.

Прогнозата за страната ние не е розова съгласно експертите.

" Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг интервал от време ", твърди Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите.

По думите му съществува заплаха свиневъдството да се заличи като бранш, което ще докара до загуба на работни места, занаят и доходи за страната.

По данни на Българската организация за сигурност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Броят на закланите прасета у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 година е стигнал до 175 000 по отношение на 151 000 за същия интервал на 2018 година. Това води до нарастване на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 милиона свине. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР