Цените на SSD дисковете продължават да падат. През месец март

...
Цените на SSD дисковете продължават да падат. През месец март
Коментари Харесай

Рекорден спад в цените на флаш дисковете

Цените на SSD дисковете не престават да падат. През месец март бе обявено, че цените са спаднали с 15-30% от януари насам. Сега цената е паднала още по-ниско, както оповестява авторитетното издание tomshardware.com.

От март насам междинната цена е спаднала с към 25 % за флаш дисковете с потенциал 1, 2 и 4 TB, като междинната цена на GB е единствено 6 цента. Можете да платите малко повече за високопроизводителен PCIe 4 диск или малко по-малко (4 цента) за SATA или PCIe 3.0 SSD.

Причината за спада на цените е ясна: търсенето на NAND флаш памет, която се употребява в SSD дисковете, внезапно понижа и междинната продажна цена спадна с 15% през първото тримесечие на 2023 година, а съгласно анализаторската група TrendForce спадът ще се усили с още 8-13%. Същевременно приходите от корпоративни SSD дискове спаднаха с 47,3% през първото тримесечие.

Експертите изследваха пазара и стигнаха до заключението, че 1TB PCIe 4.0 NVMe SSD към този момент могат да се купят приблизително за 50-60 $, а 2TB дискове – за по-малко от 100 $. Моделите с най-висока продуктивност, като Samsung 990 Pro и WD Black SN850X, костват към 85 и 134 $ надлежно за SSD с потенциал 1 TB и 2 TB.

SSD дисковете с потенциал 4 TB се оферират на цени от 154 до 299 $ според от потребления интерфейс и от производителя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР