Цените на продуктите няма да паднат, защото по принцип логиката

...
Цените на продуктите няма да паднат, защото по принцип логиката
Коментари Харесай

Експерти: Няма да има спад в цените на храните

Цените на продуктите няма да паднат, тъй като по принцип логиката на пазара е да се движат нагоре. До края на годината може да има леко изстудяване на цените. Това сподели пред NOVANEWS Едуард Стойчев, някогашен ръководител на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите.

Според него пазарът дефинира равнището на цените.

" Когато нещо спре да се търси, стоката поевтинява. Причините, които доведоха до покачването, са доста. Най-големите разлики в цените на храната идва от превозването с кораби. Има някои фактори, които биха могли да смъкват цените, само че покупателната дарба няма да спадне, тъй че надали ще се случи ", предвижда той. 

Икономистът Георги Вулджев удостовери, че дълготрайната траектория на пазара демонстрира, че цените няма по какъв начин да се върнат на предходните си равнища.

 istock istock
" Трябва да има противоположна промяна в приходите, в случай че желаеме да забележим дефлация. Трудът също се продава и носи цена на пазара. Хората желаят приходите им да останат същите, а цените да паднат, двете неща обаче растяха редом. Заплащанията не изоставаха доста от инфлацията ", счита той. 

По думите му в някои по-малко използвани артикули и услуги няма огромно нарастване, а даже са по-евтини от преди няколко години. " Големият
проблем с острата инфлация е при по-употребяваните храни и артикули ", изясни Вулджев. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР