Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2018

...
Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2018
Коментари Харесай

Евростат: Цените в България сред най-ниските в ЕС

Цените на потребителските артикули и услуги в България през 2018 година са били най-ниските в Европейския съюз. Това демонстрира разбор на Евростат. Данните в него сочат, че България е с най-ниски цени в 6 от 10 съставния елемент, които са били обширно изследвани.

В Дания цените са били най-високи (138% от междинното за ЕС), следвана от Ирландия и Люксембург с по 127%, Финландия (123%) и Швеция (119%). На другия полюс са България с 51% от междинните за Европейски Съюз, Румъния (53%) и Полша (57%). В прилежащите Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия междинните цени за Европейски Съюз са надлежно 84%, 43%, 48% и 54 на 100.

Цените на храната и безалкохолните питиета в България са се нараснали до 74.8% от междинното в Европейски Съюз. Това отрежда място 26 от 28 страни, като единствено в Полша (68%) и Румъния (65%) е по-евтино. Дания със 130% цени над междинните заема първо място.

За поредна година алкохолът и цигарите са най-евтини в България (58% от междинното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния и Унгария с над 10% разлика. Тази ценова група е най-скъпа в Ирландия (178%) и Англия (157%), следвани от две скандинавски страни - Финландия (145%) и Швеция (127%).

Внушителни са разминаванията при заведения и хотели, които са над 3 пъти. И по този съставен елемент България е на последно място (47% от междинното за ЕС) до рекордьорите Дания (152%) и Швеция (139%).

В останалите браншове, в които България е на последно място, са разноските за облекла и обувки, за обзавеждане на дома, транспортните услуги, както и режийните разноски.

Данните обгръщат над 2400 потребителски артикули и услуги и са част от програмата на Евростат и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за покупателната дарба на популацията. Използваните ценови нива се основават на концепцията за разноски на семействата, в това число за наем, ток, вода или отопление, само че не включва средствата, отделяни за опазване на здравето или обучение да вземем за пример.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР