Цените на петрола скочиха заради опасенията, че ситуацията в Израел

...
Цените на петрола скочиха заради опасенията, че ситуацията в Израел
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишават след атаката на „Хамас“ срещу Израел

Цените на петрола скочиха поради опасенията, че обстановката в Израел и Газа може да попречи на добива от Близкия изток, предава „ BBC “.

Суровият нефт Brent , интернационалният пример, се повиши с 2,50 $ за барел до 87,05 $ , до момента в който цените в Съединени американски щати също се повишиха. Израел и палестинските територии не са производители на нефт, само че районът на Близкия изток съставлява съвсем една трета от международното предложение.

Нападението на Хамас против Израел беше най-голямата ескалация сред двете страни от десетилетия. Западните страни осъдиха офанзивите . Говорител на „ Хамас “, палестинската въоръжена формация, сподели пред „ BBC “, че групата има директна поддръжка за този ход от Иран – един от най-големите производители на нефт в света. Иран от своя страна отхвърли да е забъркан в нападението на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк в неделя, съобщи „ Ройтерс “. Иранският президент Ебрахим Раиси обаче изрази поддръжка за офанзивата.

Енергийният анализатор Саул Кавоник разяснява пред осведомителното издание, че международните цени на петрола са се повишили „ заради вероятността за по-широк пожар, който може да се популяризира в околните огромни народи производителки на нефт като Иран и Саудитска Арабия .

В понеделник сутринта цената на западнотексаския промеждутъчен недопечен нефт, еталонната стойност на Съединени американски щати, се повиши с 2,70 $ за барел до 85,50 $. Кавоник изясни:

„ Ако спорът обхване Иран, който беше упрекнат в поддръжка на офанзивите на „ Хамас “, до 3% от международните доставки на нефт са изложени на риск . “

Каролайн Бейн, основен икономист по суровините в Capital Economics, съобщи в програмата Today на „ BBC “, че Иран е нараснал производството на нефт през тази година макар глобите на Съединени американски щати. Тя удостовери:

„ Съединени американски щати наподобява са си затворили очите за постоянното повишаване на иранското произвеждане, което… ще бъде по-трудно за Съединени американски щати да пренебрегват от тук нататък . “

Като цяло госпожа Бейн сподели, че Capital Economics чака търсенето на нефт да надвиши предлагането през последните три месеца на годината и „ това би трябвало да поддържа по-високите цени .

Ормузкия проток

Кавоник посочи, че към една пета от международното предложение ще бъде „ държано като пленник “ , в случай че прекосяването през Ормузкия проток, жизненоважен маршрут за търговия с нефт, бъде прекратено.

Ормузкият проток е от решаващо значение за главните експортьори на нефт в района на Персийския залив , чиито стопански системи са построени към производството на нефт и газ .

Несигурността по отношение на това по какъв начин могат да се развият събитията през идващите дни може също да подтиква вложенията в държавни облигации на Съединени американски щати и $ и , които вложителите обичайно купуват по време на рецесия, сподели Джеймс Чео от банка HSBC.

В понеделник централната банка на Израел съобщи, че ще продаде до 30 милиарда $ задгранична валута в опит да успокои пазарите и да поддържа личната валута на страната, шекела, която падна внезапно. Чео добави:

„ На този стадий има малко раздразнителност. Инвеститорите желаят да видят малко повече изясненост, изключително във връзка с икономическите данни и по отношение на развитията, свързани с геополитическата неустановеност . “

След нахлуването на Русия в Украйн а през февруари 2022 година цените на петрола скочиха, достигайки над 120 $ за барел през юни предходната година. Те спаднаха до малко над 70 $ за барел през май тази година, само че от този момент непрестанно се покачват , защото производителите се пробваха да лимитират производството, с цел да поддържат пазара.

Саудитска Араби я, главен производител на нефт, съобщи, че ще направи съкращения с милион барела дневно през юли. Други членове на ОПЕК+ , група от страни производителки на нефт, също се съгласиха да продължат съкращенията на производството в опит да укрепят слабите цени. ОПЕК+ съставлява към 40% от международния недопечен нефт и нейните решения могат да окажат огромно въздействие върху цените на петрола.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР