Цените на петрола се повишиха в сряда, което е първият

...
Цените на петрола се повишиха в сряда, което е първият
Коментари Харесай

Напрежението в Червено море нараства – какво означава това за пазара на петрол

Цените на петрола се покачиха в сряда, което е първият растеж от Коледа насам, на фона на ескалацията на напрежението в Червено море.

Опасенията за евентуални спирания на петролния поток в Близкия изток способстваха за повишаването.

Мат Смит, водещ американски анализатор в Kpler, означи , че съответните безредици в Иран и митингите в Ел Шарара, най-голямото петролно находище в Либия, са повлияли на бичите настройки на пазара.

Цената на петрола West Texas Intermediate доближи $72.70 за барел, което представляваше растеж от 3.3%, а цената на петрола вид Брент се откри на $78.25, което представляваше растеж от 3.1%.

Съобщенията за гърмежи и смъртни случаи в Иран, наоколо до гала в чест на военачалник Касем Солеймани, както и прекъсването на либийското петролно находище Шарара способстваха за безпокойството на пазара.

Дентън Чинкуеграна, основен петролен анализатор в OPIS, акцентира, че макар военните дейности цените на петрола са били наранени минимално, защото производството е останало незасегнато. Основните последствия се показват в разноските за доставка и закъсненията.

 

Нападенията на хутите в Червено море накараха огромните корабни компании да спрат доставките през декември. Беше определен по-дългият маршрут към нос Добра вяра, което доста удължи времето за доставка и усили транспортните разноски.

Анализаторите на Commerzbank означиха покачвания риск от спиране на доставките, което способства за скока на цените на петрола. Форуърдната крива на петрола вид Брент се измести в посока на ретроспекция, което алармира за по-високи цени на доставките в близко бъдеще спрямо по-късните доставки.

Ситуацията се изостри, откакто Иран изпрати боен транспортен съд, откакто американските военни потопиха ръководени от хутите лодки. Стивън Инес от SPI Asset Management назова това безхитростна иранска агитация.

Анализаторите на Commerzbank допуснаха, че дейностите на Иран могат да доведат до спомагателни ограничавания на комерсиалния маршрут, което евентуално да увеличи цените на петрола.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР