Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Петролът се насочва към поредно седмично поскъпване

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в петък, удължавайки облагите от предходната сесия, откакто доста елементи на Съединените щати бяха обхванати от студено време, което може да провокира спомагателни проблеми с доставките на нефт.

Към 8:55 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,32 $, или 0,35%, до 91,43 $ за барел, откакто в четвъртък добави 1,16 $ към цената си. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,48 $, или 0,53%, до 90,75 $ за барел, следвайки растеж от 2,01 $ миналата сесия, когато мина прага от 90 $ за барел за първи път от октомври 2014 година насам.

И двата бенчмарка вървят към седми следващ седмичен растеж

„ Суровият нефт WTI се увеличи над равнището от 90 $, откакто арктически мраз доближи Тексас и наруши добивът на нефт в Пермския басейн “, сподели Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Мащабна зимна стихия обхвана централните и североизточните Съединени щати в четвъртък, носейки със себе си изобилен снеговалеж, довел и до заледявания. На доста места има проблеми с електрозахранването, като в няколко щата учебните заведения бяха затворени. Проблемите в тези щати може да се отразят на добива на нефт.

Тъй като възобновяване на търсенето изпреварва предлагането, петролните пазари са все по-уязвими от шокове в предлагането, показват анализатори.

Геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия изток също подклажда повишаването петрола, като от началото на годината цената на Брентът се е повишила със 17%, а WTI – с 20%.

Съединените щати предизвестиха, че Русия възнамерява да употребява инсценирана офанзива като опрощение за нахлуването в Украйна, до момента в който съветският президент Владимир Путин упрекна НАТО и Запада за нарасналото напрежение.

„ С геополитически риск в Украйна и единствено последователно увеличение на производството от ОПЕК+, упованията са цените да се насочат към 100 $ за барел “, сподели Чийоки Чен, основен анализатор в Sunward Trading.

По-рано тази седмица Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, известни като групата ОПЕК +, да се придържа към проекта си за ежемесечно нараствания на петролното произвеждане с 400 хиляди барела дневно, въпреки че някои членки на картела не съумяват да покрият условията за добива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР