Цените на петрола се повишиха над 91 долара за барел

...
Цените на петрола се повишиха над 91 долара за барел
Коментари Харесай

Страх от разширяване на конфликта в Израел вдигат още цените на петрола

Цените на петрола се покачиха над 91 $ за барел в понеделник, откакто дипломатическите старания за превъзмогване на рецесията в Близкия изток се ускориха, оповестява CNBC, защото вложителите се притесняват, че войната сред Израел и “Хамас ” може да провокира по-широк спор в богатия на нефт район и да затегне още повече международното предложение.    Фючърсите на суровия нефт вид Брент нарастват до 91,2 щатски $ за барел в ранните часове на азиатската търговия в понеделник, което е леко покачване по отношение на цената на сетълмента от 90,89 щатски $ в петък. Последната регистрирана  цена е 90,99 $ за барел, показва още медията.    West Texas Intermediate, американският бенчмарк, се покачва за малко до 87,98 $, спрямо цената на затваряне в петък от 87,68 $. За последно той се търгува при цена от 87,77 $ за барел.    “И двата фючърса нарастнаха в петък, откакто израелските военни предизвестиха повече от 1 млн. души да изоставен северната част на Газа, предизвиквайки терзания за евентуална сухопътна атака на Израел в отговор на терористичните офанзиви на “Хамас ”, при които починаха минимум 1400 души ”, показва още CNBC.   

В диалог със CBS в неделя съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан декларира, че въпреки да няма нови данни, че равнището на опасност от страна на Иран се е трансформирало, " съществува риск от ескалация на този спор ". Затова и анализаторите от ANZ Research чакат цените на петрола да доближат 100 $ за барел в кратковременен проект поради възходящия риск от ескалация в района. 
Нито Израел, нито “Хамас ” са забележителен снабдител на нефт, само че рискът за петролните пазари ще се усили, в случай че " спорът се разшири ", безапелационни са те. " Ако Иран се намеси, до 20 млн. барела на ден нефт могат да бъдат изложени на риск от спиране непосредствено и посредством възпрепятстване на логистиката ".     " Рискът от Близкия изток " господства в пейзажа на цените на международните активи, споделя и Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.     " Продължаващият спор би могъл с течение на времето да натежи още повече върху международното предложение на нефт, като евентуално понижи вероятността за нормализиране на саудитско-израелските връзки и сътвори опасности за понижаване на иранското произвеждане на нефт, което да докара до по-нататъшно повишаване на цените ", споделя той.     Световните цени на петрола се покачват в продължение на месеци, защото намаляването на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия подхранва терзанията за спад на международното предложение. Представените предходната седмица нови ограничения на Съединени американски щати, целящи да лимитират опитите на Русия да заобиколи ценовия таван на своя нефт, също могат да доведат до повишение на цените.   

Предупреждения от Иран и Китай 
И тези терзания на анализаторите по никакъв начин не са безпочвени. В събота външният министър на Иран прикани Израел да приключи офанзивите си против Газа, като предизвести, че войната може да се разшири и в други елементи на Близкия изток, в случай че към конфликта се причисли и “Хизбула ”, което ще докара до “огромно земетресение " за Израел.    Хосейн Амирабдолахиан декларира пред кореспонденти в Бейрут, че ливанската формация " Хизбула " е взела под внимание всички сюжети на една война и Израел би трябвало да спре офанзивите си против Газа допустимо най-скоро. По думите му бойците на " Хизбула " са в цялостна бойна подготвеност по границите на Ливан с Израел     Амирабдолахиан прибавя: " Искам да предупредя военните нарушители и тези, които поддържат това образувание, преди да е станало прекомерно късно да спрат закононарушенията против цивилното население в Газа, тъй като след няколко часа може да е прекомерно късно. "      Възможността за нов фронт в Ливан връща горчивите мемоари за жестоката едномесечна война сред " Хизбула " и Израел през 2006 година, която приключи с патова обстановка и с напрежение разведряване сред двете страни, показва CNBC, а Амирабдолахиан разкрива, че се е срещнал с водача на “Хизбула ” Сайед Хасан Насрала, който го е уведомил за обстановката, като предизвестява:   

" Знам за сюжетите, които “Хизбула ” е подготвила. Всяка стъпка, която съпротивата ще предприеме, ще провокира голямо земетресение в ционисткото образувание ". 
Едновременно с това, в неделя Китай също се обръща с апел към Израел да приключи “колективното наказване на палестинските цивилни жители в линията Газа ”.    " Действията на Израел надвишиха границите на самозащитата и страната би трябвало да се вслуша в апела на интернационалната общественост и на генералния секретар на Организация на обединените нации да спре груповото си наказване против хората в Газа ", показва китайският външен министър Ван И по време на телефонен диалог с сътрудника си от Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд. " Упражняването на правото на самозащита би трябвало да се преценява с интернационалното филантропично право и не би трябвало да бъде за сметка на почтени цивилни жертви ".      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР