Цените на петрола продължават да се покачват в понеделник, след

...
Цените на петрола продължават да се покачват в понеделник, след
Коментари Харесай

Цена на петрола от $100 за барел вече не далеч

Цените на петрола не престават да се повишават в понеделник, откакто още в петък актуализираха най-високите стойности от септември 2014 година насам.

На 11 февруари цените на петрола се покачиха внезапно поради известията, че управляващите на Съединени американски щати чакат идна съветска инвазия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан в петък излезе с изказване, че Русия има опция да нападна Украйна, без да чака края на Олимпийските игри в Пекин. Телефонният диалог сред президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в събота не съумя да облекчи напрежението, отбелязва Bloomberg. Русия отхвърля, че възнамерява да нападна Украйна.

Експертите се притесняват, че нахлуването на Русия в Украйна, което ще докара до налагането на нови наказания против Москва, ще промени коренно световните енергийни потоци.

Днес към 9:14 ч. българско време априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нарастнаха с $1,14 - до $95,58 за барел. В петък цената на тези договори се скочи с $3,03 (3,3%) до $94,44 за барел.

Мартенските фючърси за американския към същия миг се търгуват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $1,16 по-съкпо - по $94,27 за барел. По време на предходната сесия тези контаркти поскъпха с $3,22 (3,6%), до $93,1 за барел.

През миналата седмица цената на Brent се подвигна с 1,3%, WTI - с 0,9%.

" Петролният пазар чака катализатор, който да оправдае покачването на цената на петрола над 100 $ за барел, а обстановката към Украйна наподобява се утежнява ", сподели анализаторът на Oanda Ед Моя. " Ако придвижването на съветските войски се удостоверява, упованията за утежняване на обстановката с доставките могат да доведат повдигане на цените на петрола с още 10%.

" Покачването до 100 $ за барел не е надалеч ", споделя Хоуи Лий, икономист в Oversea Chinese Banking Corp., " Опасенията за предлагането ще бъдат главният мотор на повишението на цените, даже в случай че търсенето остане на актуалните равнища ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР