Цените на петрола продължават да падат, а за това причините

...
Цените на петрола продължават да падат, а за това причините
Коментари Харесай

Либия проваля опитите на ОПЕК да покачи цената на петрола

Цените на петрола не престават да падат, а за това аргументите са доста: американските петролни компании създават прекалено много „ черно злато ”. ОПЕК не е понижила добива задоволително. Шофьорите по света не карат задоволително колите си, с цел да понижават запасите от бензин задоволително бързо. Но най-голямата „ дива карта ” в уравнението, която може да повлияе на цените на горивата единствено за ден, е богатата на нефт Либия, която е най-нестабилната страна в Северна Африка, написа " Ню Йорк Таймс ". В прорез с упованията на съвсем всички специалисти, производството на нефт в Либия се е покачило през последните месеци, като предходната седмица то доближи 885 000 барела на ден. Това е три пъти повече по отношение на производството единствено година по-рано.

Неочаквано огромния рандеман в Либия направи сериозен принос за спада на цените на петролните пазари. Във вторник сорта West Texas intermediate падна до най-ниската си точка от година насам - $43.23 за барел, което е спад от 2.2%.

Успехът на Либия в петролния рандеман съвсем не е за поверие във време, в което страната е отчайващо разкъсвана сред две противопоставящи се държавни управления и няколко враждебни племена и районни военни водачи. Сделките се вършат седмица за седмица сред представителите на петролната промишленост и племената, които се борят за въздействие в южната част на пустинята на страната, единствено с цел да държат петролопроводите в деяние. Към това би трябвало да се добави и дипломатическия скандал към Катар и съседите му, чието ехтене се усеща мощно в Либия и заплашва петролния ѝ експорт.

Въпреки това, явно безконтролната страна въпреки всичко съумява изрично да подкопае напъните на ОПЕК да понижи добива, като сектора предвижда, че добивът в Либия ще доближи един милион барела на ден до края на юли. Такива размери не са били виждани най-малко от четири години насам.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР