Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък

...
Цените на петрола паднаха за втория пореден ден в четвъртък
Коментари Харесай

Петролът падна с 5%, след като пандемията накара Тръмп да забрани пътуванията

Цените на петрола паднаха за втория следващ ден в четвъртък на фона на необятен спад на световните финансови пазари, откакто Съединени американски щати не разрешиха пътуванията от Европа след решението на Световната здравна организация да разгласи разпространяването на ковид за пандемия.

По-голяма разлика в договорите за периода на доставка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Върху спада на петрола тежи и опасността за наводнение с евтини доставки, откакто Саудитска Арабия даде обещание да усили производството през април до рекордно високо равнище в опит да се опълчи на Русия.

Брентът се търгува с намаляване от 4.95% към 10.00 часа до 34.02 $ за барел. Цената на американския лек нефт спада с 4.34% до 31.55 $. В сряда котировките на двата сорта се намалиха с 4%. Цените им са с към 50% под достигнатия през януари максимуми, а в понеделник означиха най-големия си еднодневен спад от 1991 година

Разликата в цените сред краткосрочните и по-дългосрочните контракти за доставка на брента също се усили и доближи най-високото си равнище от 5 години, отбелязва Reuters. Това кара търговците да усилват запасите, с цел да имат задоволителни количества за по-късни доставки, когато залагат, че цените ще бъдат по-високи.

Допълнителен напън

Глобалните фондови пазари също се намалиха в четвъртък, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще преустановят всички пътувания от Европа от петък в опит да овладеят епидемията от ковид.

Забраната за пътешестване, която изключва Англия, ще удари американските самолетни компании " извънредно мощно ", обявиха от асоциацията на фирмите. Изненадващият ход евентуално ще значи по-нататъшен спад в търсенето на самолетни и други горива на към този момент разтърсения петролен пазар, въпреки към този момент да е мъчно да се дефинира с какъв брой тъкмо.

" Трудно е да измислим по-мечи сюжет. ", сподели Лаклан Шоу от National Australia Bank в Мелбърн.

Обединените арабски емирства последваха Саудитска Арабия и също оповестиха проекти за увеличение на производството на нефт след срутва на договарянията през предходната седмица сред ОПЕК, Русия и други производители за в допълнение стесняване на производството в опит да покачат цените.

Националната петролна компания на ОАЕ ADNOC съобщи, че възнамерява да увеличи продажбите на сурови артикули до над 4 млн. барела дневно, като има подготвеност да стигне и до 5 млн. " Без OPEC + световният пазар на нефт загуби своя регулатор и в този момент единствено пазарните механизми могат да диктуват салдото сред търсенето и предлагането ", споделя Еспен Ерлингсен, началник на анализаторската компания в Rystad Energy. Според компанията петролът ще би трябвало да падне до под 20 $ за барел, преди цената да доближи равновесната си точка.

Американската администрация за енергийна информация и ОПЕК понижиха прогнозите за търсенето на нефт поради експлоадирането на ковид и чакат търсенето да се свие през това тримесечие. Все отново седмичните данни за американските ресурси демонстрират минимални резултати от пандемията на ковид до момента. Суровите ресурси се усилиха със 7.7 млн. барела, само че запасите от бензин и дизел внезапно паднаха, защото цикълът за пречистване остава на сезонно ниски равнища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР