Цените на недвижимите имоти доскоро растяха с бясна скорост, особено

...
Цените на недвижимите имоти доскоро растяха с бясна скорост, особено
Коментари Харесай

Нов балон с цените на недвижимите имоти. Кои градове са рискови?


Цените на недвижимите парцели до неотдавна растяха с гневна скорост, изключително в огромните метрополии в Германия, Европа и света. На доста места се появи рискова наклонност от " заможен балон ". Къде рисковете са най-високи?

Растящите до неотдавна в света се дължаха на ниските лихвени проценти от последното десетилетие. Но наклонността се обърна и в този момент те вървят нагоре. Дали няма да се спука и имотният балон?

Покупката на апартамент с повърхност от 60 кв. м. към този момент е непостижима за хора със междинни годишни приходи в множеството международни градове. Това е един от изводите на изследването „ Глобален показател за имотния балон “ 2022 на швейцарската капиталова банка UBS.

Покупка на все по-малко жилищна повърхност

Лихвите по ипотечните заеми са се нараснали съвсем двойно в 25-те града, които отчетът е взел поради. Това, дружно с повишените цени, са създали жилищата по-малко налични. Квалифициран служащ от бранша на услугите през днешния ден може да си разреши с една трета по-малко жилищна повърхност, в сравнение с преди началото на пандемията. Докладът отбелязва също, че преференциалните условия за финансиране и изпреварващото равнище на новото строителство по отношение на търсенето са довели до " все по-оптимистични упования за цените на парцелите ".
Щастие на 20 квадрата: взрив на дребните къщички в Унгария
За тези, поискали да продадат жилищния си парцел през 2022 година, и " най-оптимистичните упования са били надхвърлени ". Резултатът от това е, че " несъответствията са станали все по-сериозни ".

Кои градове са най-силно застрашени от заможен балон?

В градовете, които проучването на UBS характеризира като " рискови зони за появяването на балон ", цените са се повишили приблизително с 60%. В тези калкулации е била регистрирана и инфлацията. Реалните приходи и наемите в това време са нарастнали едвам с към 12 %.

Номиналният растеж в цените на жилищата в оценените градове се е ускорил до 10% от средата на 2021 доникъде на 2022 година. Това е най-високото нарастване от 2007 насам. С най-голям номинален ценови растеж от над 15% вършат усещане някои градове в Северна Америка.
Редакцията предлага
Канадският Торонто и немският Франкфурт водят в изследването на UBS. И двете места демонстрират " белези на заможен балон ", настояват анализаторите на банката. Повишен риск има и в Цюрих, Мюнхен, Хонконг, Ванкувър и Амстердам. За първи път Тел Авив и Токио се причисляват към градовете, намиращи се в рисковата зона, съгласно изследването.

В съвсем всички 25 оценени градове се следи и интензивен растеж на ипотечните заеми без покритие, а дългът на семействата нараства по-бързо от нормалното. В същото време жилищата остават относително налични в Маями, Мадрид, Дубай, Сан Франциско и Бостън. Покупката на апартамент с повърхност от 60 кв. метра е относително допустима и за жителите на Лос Анджелис, Милано, Женева и Цюрих.

Предстоящи ценови корекции в Европа и Съединени американски щати

Според швейцарската капиталова банка могат да се чакат обилни корекции на цените, като някои от тях или към този момент са почнали, или се чакат през идващите тримесечия.

Типичните признаци за заможен балон са отделянето на жилищните цени от равнището на локалните приходи и наеми и несъразмерната кредитна и строителна интензивност. Цените на жилищата не престават да нарастват по-бързо от наемите в множеството от градовете в изследването. С изключение на Токио, наемите във всички са приблизително със 7% по-високи, в сравнение с преди пандемията, откакто спадът през 2020 година бе последван от мощно възобновяване.

Това е най-силно изразено в градовете в, Дубай и Сингапур. В Мюнхен, Хонконг и Тел Авив се означават най-големите разлики в съотношението сред цените на жилищата и наемите. Следващи в тази ранглиста са Франкфурт, Женева и Цюрих.

Ипотечните заеми без покритие означават най-силното си нарастване от 2008 година насам. Но мощният растеж на приходите и на наемите ненапълно смекчава несъответствията. Стабилният пазар на труда поддържа жилищния пазар, само че UBS отбелязва, че при утежняване на икономическите условия и той би бил заплашен.

Ще поевтинеят ли най-поскъпналите градове? 

Франкфурт и Мюнхен са с максимален риск от заможен балон в Европа - цените на парцелите там са се нараснали над два пъти в номинално изражение за последното десетилетие. Въпреки че ръстът  в това време е понижен до към 5%, дипломиран служащ от Мюнхен в този момент може да си разреши апартамент с една стая по-малко, в сравнение с през 2019 година.

Жилищният пазар в Лондон също е надценен, а от началото на пандемията в градовете в Съединени американски щати се следи доста по-силен растеж на цените спрямо предходни интервали, показва UBS. От всички проучени градове в Съединени американски щати Ню Йорк има най-нисък растеж на жилищните цени от средата на 2021 година насам. Въпреки това той си остава недосегаем.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР