Цените на жилищата и имотите са нараснали близо два пъти

...
Цените на жилищата и имотите са нараснали близо два пъти
Коментари Харесай

Чакате да се пукне имотният балон? Чакате нахалост!

Цените на жилищата и парцелите са нарастнали близо два пъти за интервал от 7 години. Къщите и жилищата в София са поскъпнали с 97%, по отношение на 2015 година, демонстрират данните на Национален статистически институт.Не се чака спад на цените на парцелите, установи пред БНР Венцислав Златков - специалист в един от водещите уеб сайтове за разгласи за продажба на парцели.

„ В околните година-две чакаме цените да задържат равнищата си, които са все още. Максималният спад, който можем да чакаме е в рамките на 10% и то приказваме за парцели, които са надценени или при форсмажорни условия “, изясни Златков.

Той добави, че не се чака спад на цените, изключително при новото строителство, защото цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и покачване на цената на труда, посочи специалистът.

„ Това, което се чака от строителни бизнесмени е себестойността на труда да нарасне с към 25%, което няма по какъв начин да не се отрази на крайната цена на готовия артикул. Факт е, че пазарът все още е доста жив. Предлагането не съумява да отговори на търсенето и затова също не може да се чака спад на цените “, сподели Венцислав Златков.

По думите му, огромна част от купувачите се ориентират към парцели остаряло строителство, защото считат, че инвестицията е по-сигурна.

„ Няма обаче доста жилища, които се оферират на второстепенен пазар. За един парцел се случва да се съревновават 4-5 купувачи. Докато продавачите дефинират пазара, цените ще са такива, каквито са “.

Златков посочи, че от началото на пандемията, хората са разбрали, че имат потребност от повече пространство, по тази причина се следи интерес към по-големи жилища, къщи към София и имоти за строителство.

В дълготраен проект инвестицията в парцел е доста по-печеливша, в сравнение с депозит в банка, сподели Венцислав Златков.

Той добави, че за поредна година ще бъдат отличени и най-коректните брокери и организации в региона на недвижимите парцели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР