Цените на имотите в големите градове на България вървят нагоре

...
Цените на имотите в големите градове на България вървят нагоре
Коментари Харесай

Цените скачат двуцифрено, доходността пада

Цените на парцелите в огромните градове на България вървят нагоре с двуцифрени темпове, сочат данните на ocenime.bg за април тази година в съпоставяне със същия месец година по-рано, основани на офертни цени. Най-нисък растеж има Варна, където цените са се повишили с 11%.

След нарастване от 20% в София междинните офертни цени към този момент доближават 1450 евро на кв.м. И в четирите огромни града междинната цена към този момент мина границата от 1000 евро. Най-голямо е повишаването в Пловдив (ръст с 22%).

Най-бързи обаче са темповете на напредък в малко по-малките градове. Най-голямо повишаване е записано в Благоевград (26%), следван от Велико Търново (24%).
Реклама
Доходността от отдаване чартърен понижава до 3-4%, като всички градове бележат спад по отношение на октомври 2021 година С индикатори на горната граница са Бургас, Благоевград и Варна. (Цитираните цифри за рентабилност следва да се одобряват единствено за ориентир. Има възможност те да са разнообразни от действителните, защото изчисленията са правени за идеалния случай, в който парцелът е нает през цялата година. Освен това за цена на договорката се приема цената все още, в който обявата е свалена от интернет, а е допустимо тя да е паднала при договарянето.)
Средните цени и в четирите огромни града надвишиха 1000 евро на кв.м
Наемните цени се усилват, само че с по-слаби темпове спрямо тези на продажните. Изключение вършат Бургас - със сериозен растеж на наемите от 28%, който надминава растежа на продажните цени в града (19%), и Пловдив, където наемите падат с 3%. В другите градове наемите порастват с 3-7%.

Средното време за продажба на жилище е към два месеца, което е пай, само че здравословен интервал от време. Най-бавно се случват имотните покупко-продажби в Бургас, Благоевград (по 67 дни) и Русе (66 дни), а най-бързо в Пловдив (51 дни) и Стара Загора (54 дни).
Реклама
Срокът за отдаване чартърен е намалял през последната половин година и сега варира сред 22 дни (Пловдив и Стара Загора) и 39 дни (Велико Търново).

Възвръщаемостта Инвестицията в неподвижен парцел се възстановява в период сред 23 години (за Бургас) и 34 години (за Пловдив). За София интервалът е 26 години, а за Варна - 25. Това не са къси периоди и се следи наклонност на повишаване в множеството градове като резултат от повишаването на жилищата в страната.
ДАННИ И МЕТОДОЛОГИЯ Данните са на база всички разгласи за жилища, като дублираните и подправени са отстранени. Под подправени се има поради такива, които се качват и смъкват от време на време или в които са употребявани фотоси, видени на жилища, посочени на други местоположения. Данните са за интервала 1.04.2019 година - 30.04.2022 година За остаряло строителство се приема панелни здания, ЕПК или остаряла тухла. Под ново строителство се схващат всички разгласи за тухлено строителство, издигнато след 2000 година За крайна цена на договорката е употребена цената все още на събаряне на обявата от интернет. Не е изключено при договарянето тя да е паднала под оповестената, тъй че има възможност цитираните цифри за рентабилност да са разнообразни от действителните. Анализът е осъществен на равнище квадратен метър. Това разрешава по-добро съпоставяне сред другите квартали и видове жилища. Цената на кв.м е изчислена, като цената е разграничена на брутната повърхност на жилището, предоставена от брокерите. Всички цени са изчислени в евро. За да няма отклоняване в междинните цени поради доста нетипични жилища, по този начин наречените outlier-и са отстранени. Топ 2.5% най-скъпи и надлежно най-евтини жилища за даден квартал са изключени от разбора. За междинна цена на парцел се приема средноаритметичното от всички оповестени цени на жилища от съответния вид. Доходността от апартамент е изчислена, като междинният 12-месечен наем на кв.м е сравнен със междинната цена на кв.м за съответния град. В разбора не е взето поради евентуално времето, в което апартаментът няма да има наематели. Промяната в цената е изчислена, като междинните стойности за квадратен метър за април на съответната година са съпоставени със междинните стойности за същия месец на миналата. Възвръщаемостта на инвестицията е изчислена като времето в години, за което инвестицията в апартамент ще се възвърне, в случай че той се отдава чартърен 12 месеца годишно. Не е взимана поради цената на парите във времето и бъдещите парични потоци не са дисконтирани. Времето за продажба/отдаване чартърен е изчислено, като разликата сред първото появяване на обявата и свалянето ѝ от имотните уеб сайтове. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР