Цените на имотите на повечето големи пазари по света ще

...
Цените на имотите на повечето големи пазари по света ще
Коментари Харесай

Недостигът на жилища в световен мащаб ще тласка цените нагоре

Цените на парцелите на множеството огромни пазари по света ще набъбнат през идните две години, само че с малко по-бавен ритъм от плануваното преди три месеца, защото мощното търсене и лимитираното предложение засенчват по-високите лихви. Това излиза наяве от изследване на Reuters, което медията организира измежду водещи анализатори в бранша.

Цените на жилищата в развития свят опровергаха упованията на анализатори, които предвидиха при започване на годината, че те ще записват двуцифрени спадове по отношение на връхната точка от годините на COVID-19. На множеството пазари цените ще завършат годината на позитивна територия.

Въпреки упованията, че цените ще продължат да порастват през идната година и през 2025 година, по-високите лихви по ипотечните заеми и неналичието на предложение на налични жилища ще лимитират прекомерно огромния растеж на цените.
Допитване
Новото допитване на Reuters измежду над 100 стратези, част от жилищния пазар, извършено сред 15 ноември и 4 декември, демонстрира, че цените на жилищата ще набъбнат на пет от изследваните осем пазара следващата година и на всички през 2025 година

Цените са подкрепени сега от обстоятелството, че има ниски наличия и това ги защищава. Фактът, че цените не са намалели прекалено много и че в действителност на доста пазари още веднъж стартират да порастват, се дължи на доста ниските наличия “, разяснява Лиъм Бейли, началник на отдела за разбори в Knight Frank.

„ Много малко продавачи оферират парцелите си на пазара сега, тъй като или се пробват да се предпазят от сегашните лихви по заемите, като резервират парцелите си, или не придвижват съществуващия си ипотечен заем в покупка на ново жилище “, отбелязва той.

От включените в допитването огромни жилищни пазари – Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия и Дубай, упованията са цените да набъбнат с сред 1.3% до 5% през 2025 година, до момента в който за Индия прогнозите са да надвишават 7%.

Тази вероятност към момента е добра вест за притежателите на парцели, които при започване на годината чакаха забележителен спад на цената на жилището им поради прогнозите, че международната стопанска система ще навлезе в криза през тази година.

Но това ще значи също, че достъпността ще остане терзание, изключително за купувачите на първо жилище, които от години чакат да навлязат на имотния пазар.

Въпреки това болшинство от 71%, или 65 от 91 жилищни стратези, които са дали отговор на спомагателен въпрос, са декларирали, че достъпността на покупките за купувачи на първо жилище ще се усъвършенства през идната година.

Макар че доста анализатори, 51 от 84, които са дали отговор на обособен въпрос, са декларирали, че предлагането на налични жилища ще се усъвършенства през идващите две-три години, единствено 10 от тях чакат тя да се развие до степен да отговори задоволително на търсенето.

Ако погледнете строителните разноски плюс разноските за терени, мъчно е да се строят налични жилища по жизнерадостен метод. Мисля, че дефицитът на жилища евентуално ще бъде характерност на множеството развити пазари в средносрочен проект (пет години) “, разяснява Бейли.
Цени на жилищата
Средната цена на жилищата в Съединени американски щати е повишена с 2.7% през тази година и се чака да се увеличи с 1.8 на 100 през 2024 година Това е над прогнозите през септември, които бяха за непроменени цени през тази и идната година.

Цените на жилищата в Австралия, които се възвърнаха напълно от загубите от 2022 година, откакто доближиха дъното през януари, се чака да набъбнат с 8% през тази година и с още 5% следващата година.

За Нова Зеландия прогнозата е, че цените на парцелите ще се покачат с 4% следващата година и с 5% през 2025 година по отношение на упования растеж от надлежно 5% и 6% в допитването през август.

Макар че се чака цените на жилищата в Германия и Англия да намалеят надлежно с 2.8% и 2% следващата година, прогнозата е, че и двата пазара ще реализиран растеж от към 2-3% през 2025 година

Нажеженият в миналото жилищен пазар в Канада, където цените се покачиха с към 50% по време на коронавирусната пандемия, се чака да изпадне в застоялост през 2024 година и да реализира растеж от 3.3% през 2025 година

Подкрепени от търсенето от хора с високи приходи, цените на жилищата в Индия ще надминат инфлацията на потребителските цени и ще набъбнат с 6.8% през тази и идната година, чакат анализаторите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР