Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили

...
Цените на хранителните стоки в Обединеното кралство са се повишили
Коментари Харесай

Българка с магазинче на Острова: Продуктите са по-скъпи, но има и рекорден скок на работните заплати


Цените на питателните артикули в Обединеното кралство са се повишили до нов връх от 17,1% през четирите седмици на февруари, съгласно последните данни, оповестени от откривателя на пазара Kantar.

Най-съществен е скокът в цените на млякото, яйцата и маргарина. Как се оправят хората там, ни описа Вероника Лазарова.

Тя живее в Англия към този момент 10 години, има магазинче за произвеждане на прясна паста. Дълги години преди този момент е работила за седмично издание у нас. Заради половинката си се мести на Острова и стартира да работи от у дома. Трябва обаче да смени специалността си.

Въпреки че има подозрения дали бизнесът ѝ с прясна паста ще успее, той се оказва доста печеливш и следва отварянето на нов магазин.

„ Ние произвеждаме прясната паста, по-късно отваряме единствено за три часа – от 11 до 14:30 часа и предлагаме обяд, който вършим пред клиентите си. Те имат опция да си купят и паста, която да подготвят у дома сами “, споделя Вероника Лазарова.

„ Основната разлика с България е, че тук с изключение на цените на продуктите всяка година се усилват и цената за труд за час. В България се работи за месечна заплата, а тук се работи на час. Когато останеш изключително, този труд се заплаща. От април тази година има скок на работната заплата, който е най-големият досега. Правителството възнамерява да усили заплатите от 9,50 на 10,42 за час. Това значи, че всеки притежател на дребен бизнес като мен – с изключение на цените на горива, електричество, газ, първични материали, би трябвало да се преизчисли и заплащането на работната ръка “, показа още тя.

„ Абсолютно всички артикули, с които работим, са се нараснали съвсем двойно. Цената за кг брашно от 20 паунда стана 36 паунда. Пакет чедър от 18 лв. стана 30. Една доза месо за сос „ Болонезе “ от 70 лв. стана 130. Всички цени се усилват, само че ние няма по какъв начин да увеличим цените за обяд двойно. Хората имат избран бюджет “, описа Вероника.

„ За страдание не обезщетявам тези нараствания в цените на храната, която предлагам. Във Англия дребните бизнеси би трябвало да се записват за Данък добавена стойност, когато надвишават избран оборот. Регистрирах се предходната година. Единственото нарастване, което направих, беше на топлите артикули, с цел да обезщетявам тези 20 %. Други цени не съм променяла “, споделя още тя.

„ В Англия обаче човек може да си фиксира цената на тока и газта, което направих преди три години. Така при мен яма смяна в заплащането за тези услуги “, добави българката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР