Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори

...
Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб тръгнаха надолу за втори пореден месец

Цените на храните в международен мащаб потеглиха надолу за втори следващ месец през май, на фона на облекчението от спада на цените на растителните масла, съгласно Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO).

Глобалният показател на цените на храните на FAO се намали с 0,6% през май по отношение на предходния месец. През април спадът беше 0,8%. Индексът мери месечната смяна в междинните цени на месо, млечни артикули, зърнени храни, растителни масла и захар.

Все отново показателят остава покрай рекордните равнища през март, поради събитията към войната сред Русия и Украйна, които не престават да вредят на международната търговия. Индексът доближава най-високата си точка през март от 2011 година

През миналите няколко години цените на храните се покачиха внезапно поради дефицита по верига за доставки, провокиран от пандемията, неприятното време и в последно време и възбраните за експорт и продължаваща война в Украйна.

Спадът в цените на растителното масло се дължи на това, че Индонезия анулира късата си възбрана за експорт на палмово масло предишния месец, която беше въведена в края на април. Забраната пристигна, поради рецесията с световните доставки на растително масло на фона на войната в Украйна, която преди войната беше най-големият експортьор на слънчогледово масло.

Цените на млечните артикули също паднаха поради блокирането в Китай, което понижи търсенето, само че тези на месото и пшеницата не престават да порастват на фона на войната сред Русия и Украйна. Като цяло цените на месото се повишиха по време на пандемията заради усложнения във веригата на доставки, продължаващ дефицит на работна ръка и по-високи разноски за торове и гориво, предава money.bg.

От всички показатели през май най-вече се покачиха цените на зърнените култури. След нашествието в Украйна през февруари, цените на пшеницата се повишават поради понижените вероятности за произвеждане в Украйна и Русия, макар че цените остават под рекордно високото равнище, достигнато през март 2008 година

Цените на фючърсите на пшеницата в Америка са нарастнали с 48% от 2022 година Русия и Украйна съставляват към 13% от общото международно произвеждане на пшеница. По-високите цени на зърнените култури също са в отговор на възбраната за експорт от Индия, която беше въведена за справяне с покачващите се вътрешни цени на храните и по-ниския рандеман на пшеница вследствие на интензивните горещи талази.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР