Цените на храните ще се повишат двойно през есента, предупреди

...
Цените на храните ще се повишат двойно през есента, предупреди
Коментари Харесай

Чака ни страшна есен, колко ще плащаме за храна

" Цените на храните ще се покачат двойно през есента ", предизвести доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките в ефира на bTV.

" Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна просвета, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът нарастна. За да се съхранява зърното би трябвало електрическа енергия, а хлябът се пече на газ ", изясни Боюклиев.

Той акцентира, че всяка година цените на храните са по-ниски през лятото.

" Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите проучвания демонстрират, че 30% от хората разчитат на лично произвеждане по дворовете по селата. Стопанската година стартира от 1 октомври и приключва на 1 октомври идната година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрестанно влага първични материали, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са разнообразни, само че имаме и две рецесии - Ковид и войната в Украйна ", добави Боюклиев.

Той бе безапелационен, че по-ниските цени в този момент не се дължат на политиката на държавното управление, а са поради международните трендове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР