Цените на храните се повишават рязко през последните няколко месеца

...
Цените на храните се повишават рязко през последните няколко месеца
Коментари Харесай

Пригответе се! Цената на този продукт може да скочи рязко в следващите месеци!

Цените на храните се покачват внезапно през последните няколко месеца в международен мащаб и оризът - съществена храна в огромна част от Азия, може да бъде идващият, предизвестяват специалисти, представени от Си Ен Би Си. 

Много храни - от пшеница и други зърнени култури до месо и масла, нарастнаха до рекордни нива поради редица фактори, в това число по-високите цени на торовете и силата през последната година, както и войната в Украйна. Бяха наложени забрани върху износа или регистрирани съществени нарушавания на пазара - Индия забрани експорта на пшеница, Индонезия - на палмово масло, а от Украйна към този момент мъчно идват пшеница, овес, захар и други. 

Оризът може да се окаже идната просвета която да бъде подложена на напън на международните пазари.     

Индексът на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO) към този момент регистрира последователно увеличение на интернационалните цени на ориза за пети следващ месец до 12-месечен най-много в данните за май, които бяха оповестени предходната седмица. 

Производство на ориз към момента е задоволително, означават специалисти. Поскъпването на пшеницата обаче и като цяло по-високите разноски в селското стопанство може да създадат значимо да се наблюдават и цените на ориза. 

" Занапред би трябвало да следим цените на ориза, тъй като повишаването на пшеницата може да докара до известно заменяне с ориз, повишение на търсенето и понижаване на съществуващите ресурси ", показва Сонал Варма, основен икономист в японската банка " Номура " (Nomura).   

Все отново рисковете за ориза са към момента ниски, защото международните ресурси са повече от задоволителни, а реколтата в Индия се чака да бъде добра това лято, отбелязва Си Ен Би Си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР